Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/09/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημ. Παπαδημούλη στο ΒΗΜΑ FM (Β. Χιώτη-Ν. Παπαδόπουλο)

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM (Β.Χιώτης-Ν.Παπαδόπουλος), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η ποινική αντιμετώπιση της υπόθεσης της Χ.Α πρέπει να γίνει με πλήρη και απόλυτο σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα και με αξιοποίηση του ισχύοντος ποινικού οπλοστασίου, που στην πράξη αποδεικνύεται πανίσχυρο, αν και δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση και εγρήγορση. Επίσης, είναι απαραίτητη η αυστηρή ηθική και πολιτική απομόνωση των ιδεών της Χ.Α και πρέπει να σκεφτούμε όλοι μας ποιοι ήταν οι παράγοντες που «φούντωσαν» το φαινόμενο. Η δίωξη της ΧΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό επιχείρημα της χώρας για να φύγουμε από το καταστροφικό Μνημόνιο και να επιδιώξουμε λύσεις και στο θέμα του χρέους που ολοφάνερα πλέον, δεν είναι βιώσιμο.

Δίπλα στην ποινική δίωξη, κι ένας καθαρός αγώνας, ιδεολογικός και πολιτικός

Ό,τι και να σκαρφιστεί η ηγεσία της εγκληματικής συμμορίας για να προστατεύσει τα μέλη της και για να εμποδίσει την εξάρθρωσή της, δεν είναι σε θέση να προκαλέσει ζημιά στη δημοκρατία. Δεν πρέπει να το φοβόμαστε. Αλλά ασφαλώς, δεν πρέπει να τρέφουμε και την αυταπάτη ότι κάποιες ποινικές δίκες θα εξαλείψουν και το φαινόμενο του φασισμού. Γιʼ αυτό χρειάζεται δίπλα στην ποινική δίωξη, κι ένας έντονος, καθαρός αγώνας, ιδεολογικός και πολιτικός, απέναντι στις αποκρουστικές ιδέες του ναζισμού. Κι επειδή μπαίνουμε σε μια περίοδο αναδιαμόρφωσης του πολιτικού και του κομματικού σκηνικού, όλα τα κόμματα θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τη θέση τους, πράγμα το οποίο είναι θεμιτό. Εμείς θέλουμε την αντιπαράθεση να είναι -και θα είναι- έντονη, αλλά ιδεολογική, πολιτική, προγραμματική, χωρίς βρωμιές.

Σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων και πλήρη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής

Επειδή η θετικότατη ποινική δίωξη της ηγεσίας της ΧΑ θέτει πρωτόγνωρα πολιτικά και νομικά ερωτήματα, το καλύτερο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι πρώτον, να συγκληθεί η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και να ζητήσει σύντομα μια εισήγηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που να δίνει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα. Το δεύτερο, επειδή η ποινική δίωξη των εγκληματικών πράξεων δε σημαίνει ότι ξεμπερδεύουμε με το φασιστικό φαινόμενο, θα έχει αξία, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να μπει στην άκρη η τραγική και άθλια θεωρία που εξισώνει τη ΧΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ και να συζητήσουμε όλα τα θέματα που προκύπτουν. Η αποσπασματική, αλά καρτ αντιμετώπιση, και μάλιστα χωρίς την οποιαδήποτε διαβούλευση με την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είναι καλός δρόμος.

Οι πολίτες, αν και όταν εκφραστούν, θα πουν ένα συντριπτικό «όχι» στο ναζισμό

Σε μια σοβαρή, δημοκρατική χώρα, όπου η κυβέρνηση σέβεται την αξιωματική αντιπολίτευση, και με δεδομένο ότι για να ισχύσουν αλλαγές στον ισχύοντα εκλογικό νόμο στις αμέσως επόμενες εκλογές, απαιτούνται 200 βουλευτές, θα έπρεπε η κυβέρνηση πριν εξαγγείλει οτιδήποτε, να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με εμάς. Κάτι τέτοιο, εξʼ όσων γνωρίζω, δεν συμβαίνει μέχρι τώρα. Επίσης, αν η κυβέρνηση σκέφτεται τρόπους να αποφευχθεί η κάλπη πάση θυσία, θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο, δεν είναι η καλύτερη αντιμετώπιση απέναντι στους πιθανούς εκβιασμούς και τα κόλπα των νοσηρών εγκεφάλων της Χ.Α. Αντιθέτως, οι πολίτες, αν και όταν εκφραστούν, θα πουν ένα συντριπτικό «όχι» στο ναζισμό και ταυτόχρονα, με την ψήφο τους, θα στείλουν μήνυμα και για την αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Αθλιότητα να γίνεται το αίτημά μας για εκλογές κίνδυνος για τη δημοκρατία

Όλοι ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει το αίτημα για εκλογές εδώ και μήνες. Επίσης, όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε εκλογές, όπως και ότι καλώς ή κακώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση στο μέσο της θητείας της κυβέρνησης, ζητά εκλογές. Θυμίζουμε ότι ο κ. Σαμαράς, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ζητούσε μετʼ επιτάσεως εκλογές για να πάρει αυτοδυναμία. Το να γίνεται ξαφνικά το αίτημά μας κίνδυνος για τη δημοκρατία και επιχείρημα για την εξίσωσή μας με τη Χρυσή Αυγή, είναι αθλιότητα. Μόλις χθες βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κάνει με δήλωσή του, αυτήν την άθλια εξίσωση και πάλι. Για να μην αναφέρουμε τις δηλώσεις υπουργού της κυβέρνησης, του κ. Χρυσοχοΐδη, που περίπου προαναγγέλλει ποινικές διώξεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να τα αφήσουν πίσω, γιατί βλάπτουν τη δημοκρατία και οδηγούν επίσης σε αδιέξοδο.

To Γραφείο Τύπου