Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/02/1998

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

19 Φεβρουαρίου 1998

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος και οι Ν.Χουντής, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Κ.Ησυχος, μέλος της ΚΠΕ, επισκέφθηκαν την Ολυμπιακή Αεροπορία. Συναντήθηκαν με τη Διοίκηση της Ο.Α και με την Ο.Σ.Π.Α. και επισκέφθηκαν χώρους εργασίας.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Ζήτησα και είχα μια ενημερωτική συζήτηση με τον κ.Τσακιρίδη από πλευράς Διοικήσεως Ολυμπιακής και με τους εργαζομένους, με τη Διοίκηση της ΟΣΠΑ και τον Πρόεδρό της για τα θέματα τα οποία σήμερα απασχολούν την Ολυμπιακή και τους εργαζομενους, αλλά και την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Οι κρατικές επιχειρήσεις που εμφανίζονται από την κυβέρνηση ως προβληματικές έχουν κακοποιηθεί στα χέρια του κράτους. Και η σημερινή κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει πρόγραμμα εξυγίανσης από το 1995 κάνει την Ο.Α. πειραματόζωο στους κυβερνητικούς μηχανισμούς.

Η συζήτηση επικεντρώνεται σκοπίμως στα θέματα των εργασιακών σχέσεων με την γνωστή λογική του κοινωνικού εμφυλίου. Υπάρχουν θέματα που απαιτούν ορθολογική αντιμετώπιση και παραγωγική ρύθμιση στον τομέα εργασιακών σχέσεων, αλλά η αιτία των προβλημάτων είναι το πλήθος των διαρθρωτικών, διοικητικών και λειτουργικών παραμορφώσεων που οι κυβερνήσεις διαμόρφωσαν για λόγους κομματικούς παραγοντισμού, παίζοντας παιχνίδια διοικήσεων και πολιτικής σκοπιμότητας.

Σήμερα που μιλάμε η κυβέρνηση επικαλείται συνθήκες έκτακτης ανάγκης αλλά δεν έχει οργανωμένο και έτοιμο σχέδιο. Δεν είναι έτοιμη να καθήσει να συζήτησει με διαδικασίες ειλικρινούς διαλόγου, ούτε με τα κόμματα ούτε με τους εργαζομένους ούτε με τους κοινωνικούς φορείς. Δεν υπάρχει στρατηγικό πρόγραμμα εξυγίανσης και ανάπτυξης για κάθε ΔΕΚΟ απ’ αυτές τις οποίες επικαλείται. Την ίδια ώρα εμφανίζεται διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που δείχνει διάσταση εκτιμήσεων και στόχων. Αλληλοσπαρασσόμενα κυβερνητικά και κομματικά φέουδα σε βάρος της οικονομίας, της κοινωνίας, των εργαζομένων και των θεσμών.

Ειδικότερα για την Ολυμπιακή, ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ενιαίο και σταθερό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Οι διοικήσεις διαδέχονται η μία μετά την άλλη και επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια. Το πρόγραμμα εξυγίανσης έχει αχρηστευθεί με ευθύνη της κυβέρνησης στα χέρια επιλεγμένης από την ίδια την κυβέρνηση διοίκησης. Ο νόμος για τις ΔΕΚΟ δεν εφαρμόζεται, ούτε η ίδια η νομοθεσία της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή δεν εφαρμόζεται. Και το σοβαρότερο δεν υπάρχει σχέδιο μετεγκατάστασης της Ολυμπιακής στα Σπάτα. Το παρόν και το μέλλον της Ολυμπιακής είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τρόπο με τον οποίο η Ολυμπιακή θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει στα Σπάτα. Κι αυτό το κεντρικό ζήτημα δεν το έχουν αντιμετωπίσει ούτε σε επίπεδο Ολυμπιακής ούτε σε επίπεδο κυβέρνησης. Επομένως το χάος το οποίο επικαλείται η κυβέρνηση προς τα έξω το δημιούργησε η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις φόρτωσαν και λεηλάτησαν την Ολυμπιακή. Η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη από αυτήν που υπήρχε πριν από τρία χρόνια, όταν άρχιζε το πρόγραμμα εξυγίανσης. Απέτυχε αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης και δεν μπορεί ο κ. Πρωθυπουργός να λέει απλώς ότι έγιναν ορισμένοι λανθασμένοι χειρισμοί.

Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ λέμε ότι θέλουμε να υπάρξει εξυγίανση, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Επισημαίνουμε ότι απουσιάζει αυτός ο σχεδιασμός κι αυτό το πρόγραμμα ανάπτυξης Την ίδια ώρα επισημαίνουμε ότι γίνεται μαύρη διαφήμιση σε βάρος της Ο.Α. Για μας ένα είναι το πραγματικό ερώτημα και σ’ αυτό καλείται η κυβέρνηση και η διοίκηση της Ο.Α. να απαντήσουν: Πολιτική συρρίκνωσης και εκχώρησης της Ο.Α. ή πολιτική επιβίωσης και ανάπτυξης της Ο.Α.; Εμείς λέμε ναι στην πολιτική εξυγίανσης και ανάπτυξης της Ολυμπιακής. Και πιστεύουμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση και οι εργαζόμενοι συμβάλουν αποφασιστικά όσες φορές τους ζητήθηκε. Διαφωνούμε με την τακτική η οποία οδηγεί στον τεμαχισμό, την συρρίκνωση και την εκχώρηση της Ολυμπιακής και επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση με την πρακτική της δεν διαμορφώνει δυναμική ανάπτυξης της Ο.Α. Φτιάχνει το σκηνικό και τα άλλοθι της συρρίκνωσης και της εκχώρησης".

To Γραφείο Τύπου