Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/10/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Έλεγχος τήρησης των όρων της συμβολαιακής γεωργίας

Η συμβολαιακή καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια ότι προσφέρει μια επικερδή εναλλακτική πρόταση σε νέους και παλιούς αγρότες και παράλληλα μια ασφαλέστερη πηγή πρώτων υλών στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, καλλυντικών, ακόμη και βιοκαυσίμων, για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Έτσι όλο και περισσότερες βιομηχανίες, ελληνικές και ξένες, αλλά και εταιρείες εμπορίας από όλους τους κλάδους, παρουσιάζουν προτάσεις για τη σύναψη συμβολαίων με αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και μεμονωμένους αγρότες, που κι αυτοί  θεωρούν ότι η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών  τους εξασφαλίζει  εκ των προτέρων τι και πόσο θα παράγουν και για πόσα χρόνια, προκειμένου να κάνουν  ένα καλύτερο προγραμματισμό.

Όμως σε αυτή τη διαδικασία έχουν παρουσιαστεί  προβλήματα με πολλές εταιρείες να μην τηρούν τις δεσμεύσεις που περιγράφονται στα συμβόλαιά τους. Υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις όπου, προφασιζόμενες διάφορες αιτιολογίες, όχι μόνο δεν έχουν πληρώσει σε λογικές τιμές ή δεν έχουν εξοφλήσει όλη  τη παραγωγή, αλλά και το χειρότερο δεν έχουν απορροφήσει καθόλου ή μέρος του  παραγόμενου προϊόντος .

Μία τέτοια περίπτωση αφορά 124 καλλιεργητές ροδιού στην Άρτα.

Την πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια ξεκίνησαν το 2008 ως συμβολαιακή, συνεργαζόμενοι με συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία είχε μεν την τεχνογνωσία αλλά πολύ γρήγορα τους δυσαρέστησε. Παρά τα συμφωνηθέντα σταμάτησε από το πρώτο παραγωγικό χρόνο να παρέχει τις απαραίτητες συμβουλές  με εξειδικευμένους γεωπόνους, ενώ ταυτόχρονα όχι μόνο  πήρε με χαμηλές τιμές την περυσινή παραγωγή αλλά και δεν την  έχει πληρώσει ακόμη.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σήμερα οι συγκεκριμένοι παραγωγοί  να συζητούν μέχρι και το «ξήλωμα» των καλλιεργειών, παρόλο που το ρόδι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα προϊόντα εκείνα που κατά κόρον προωθούνται, καταγράφοντας μεγάλη ζήτηση στις διεθνείς αγορές.

Επειδή:

•    Η συμβολαιακή γεωργία είναι ένας θεσμός που εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στη χώρα μας.

•    Οι παραγωγοί νιώθουν ότι δεν προστατεύονται σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμβόλαια από τις εταιρείες.

•    Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που εταιρείες δεν τήρησαν τους όρους των συμβολαίων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1)    Αν είναι διατεθειμένος και με ποια προσέγγιση  να ελέγξει τη τήρηση των όρων των συμβολαίων που συνάπτονται για την παραγωγή και προμήθεια αγροτικών προϊόντων και

2)    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα ώστε να στηρίξει  τους καλλιεργητές ροδιών της Άρτας  για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γεροβασίλη Όλγα

Αποστόλου Βαγγέλης