Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/10/2013

Απάντηση Ο.Ρεν στη Ν. Βαλαβάνη , στη Διακοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη στο Βίλνιους, για το καθεστώς "ενισχυμένης επιτήρησης" κάθε χώρας μετά το Μνημόνιο μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους

Η απάντηση, στη Διακοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη στο Βίλνιους, του Αντιπροέδρου της ΕΕ Όλι Ρεν στην ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη για το καθεστώς “ενισχυμένης επιτήρησης” κάθε χώρας μετά το Μνημόνιο μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους

Χθες η Λιθουανική Προεδρία της ΕΕ ανήρτησε τα video με τη συζήτηση στο πλαίσιο της «Διακοινοβουλευτικής Συνδιάσκεψης για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που συνήλθε στο Βίλνιους της Λιθουανίας την προηγούμενη βδομάδα (16-17.10.2013).

Ακολουθεί η ακριβής απάντηση του Αντιπροέδρου της Ε.Ε. Όλι Ρεν, μεταφρασμένη από την αγγλική γλώσσα, στην ερώτηση της βουλευτού Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη σχετικά με το μεταμνημονιακό καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης έως ότου αποπληρώσουν το 75% του δημόσιου χρέους:

«Σχετικά με την ερώτηση της Ελληνίδας συναδέλφου για την μετά το Πρόγραμμα επιτήρηση, η αναφορά σας στα γεγονότα είναι σίγουρα ορθή.

Οι κανόνες για την επιτήρηση μετά το τέλος του Προγράμματος έχουν ενσωματωθεί στη Συνθήκη για τον ESM, η οποία αποτελεί Συνθήκη των Κρατών-Μελών, είναι Διακυβερνητική Συνθήκη, συνεπώς εσείς έχετε μεγαλύτερη επίδραση σʼ αυτήν απʼ ότι έχουμε εγώ ή η Κομισιόν, καθώς η Συνθήκη  έχει συμφωνηθεί από τα 17 Κράτη-Μέλη  της Ευρωζώνης. Αλλά θα δοκιμάσουμε σύντομα, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους,  τόσο τη Συνθήκη για το Ευρώ όσο και για τον ESM, και τότε θα ισχύει ότι εφʼ όσον το όριο του 75% δεν έχει επιτευχθεί, η επιτήρηση θα συνεχίζεται. Πόσο χρόνο ακόμα θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί.

Μέσα στους επόμενους μήνες, μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή επιθεώρησης, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Έχουμε καιρό τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου, ώστε το Eurogroup να πάρει τις αποφάσεις του για δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα το Δεκέμβριο-Ιανουάριο, επειδή αυτά τα θέματα είναι μάλλον επείγοντα. Εν τω μεταξύ, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, διότι έχουμε μια συμφωνία από το Eurogroup του Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους 2012, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προτού τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης αρχίσουν να συζητούν για περαιτέρω μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ακόμα και τώρα, την άνοιξη, από τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν έχει πετύχει  πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της, θα έχουμε άλλη μία αποστολή επιθεώρησης και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουμε και αυτό έχει απαντηθεί και  συζητηθεί διεξοδικά στο Eurogroup που είχαμε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Σας ευχαριστώ.»

Υπενθυμίζουμε την ερώτηση της Νάντιας Βαλαβάνη (16.10.2013):

«Κύριε Όλι Ρεν, σύμφωνα με το δεύτερο Κανονισμό “two-pack” (Νο 472/2013), τα κράτη-μέλη που βρίσκονταν σε δανειστικά προγράμματα στις 30.5.2013, δηλαδή Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος, καθώς και τα κράτη-μέλη στο τέλος οποιουδήποτε δανειστικού προγράμματος - π.χ. η Ιρλανδία μετά τον Δεκέμβριο ή η Ελλάδα μετά τον Μάιο 2014 - θα υποβληθούν σε μετα-προγραμματικό καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους τους.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, το καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό απολύτως παρόμοιο με τις καθιερωμένες διαδικασίες του προγράμματος της Τρόικας και των Μνημονίων, όπως τις έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα, από την υπογραφή Μνημονίου Μακροοικονομικής Προσαρμογής κι έλεγχο της δημοσιονομικής κατάστασης με τετράμηνες αξιολογήσεις μέχρι νέα «μέτρα», που θα παίρνονται εάν οποιαδήποτε αξιολόγηση τα θεωρήσει αναγκαία κλπ.

Θα ήθελα να θέσω το ακόλουθο ερώτημα: Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει σε μια συμφωνία επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους από 30 έως 50 χρόνια. Θεωρείτε ότι μια τέτοια συμφωνία προϋποθέτει ότι η Ελλάδα, ακόμη κι αν δεν λάβει νέα δάνεια, θα υποβληθεί σε καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» μέχρι και ακόμη παραπέρα από τα μέσα του 21ου αιώνα; Και θα υπήρχε έστω και η παραμικρή περίπτωση αυτή η «μετα-προγραμματική επιτήρηση» να συνδεθεί με αναστολή της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής 2014-2020, κάτι το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο;

Δική μας θέση είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και γιʼ αυτό θα έπρεπε, μεταξύ άλλων μέτρων, να υποστεί δραστικό «κούρεμα» μαζί με το χρέος και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε παρόμοια κατάσταση».

Τα 2 Video με την ερώτηση της Νάντιας Βαλαβάνη και την απάντηση του Όλι Ρεν βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://skydrive.live.com/?cid=ab174d99ee637118&id=AB174D99EE637118!282