Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/03/1998

Εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο

Μεαφορμή τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, τοΓραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Ο ΣΥΝ εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες δημιουργούν κινδύνους νέας ανάφλεξης στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας με ευρύτερες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην περιοχή. Καταδικάζει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του αλβανικού πληθυσμού από την σερβική αστυνομία. Αποδοκιμάζει τις ακραίες ενέργειες αποσχιστικών αλβανικών στοιχείων.

Ο Συνασπισμός τάσσεται υπέρ πολιτικής λύσης που θα στηρίζεται στην πλήρη κατοχύρωση των ατομικών, εκπαιδευτικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων της αλβανικής πλειοψηφίας του πληθυσμού, στην επαναφορά της αυτονομίας της περιοχής, που είχε κατοχυρωθεί με το τελευταίο γιουγκοσλαβικό σύνταγμα και καταργήθηκε μονομερώς το 1989 από το καθεστώς της Σερβίας, ρύθμιση που φυσικά θα βασίζεται στο σεβασμό των υφισταμένων διεθνών συνόρων και θα αποκλείει αποσχιστικές λύσεις και αποσταθεροποιητικές εντάσεις.

Ο ΣΥΝ ζητά απ΄όλες τις πλευρές και τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν τη χρήση βίας και να προχωρήσουν σε διάλογο για το μέλλον της περιοχής. Η διεθνής κοινότητα καλείται να κινηθεί αποφεύγοντας μονομέρειες που μπορεί να πυροδοτήσουν την κρίση. Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση οφείλει αυτή την φορά να μην μείνει απούσα και να αναλάβει συντονισμένες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Ο ΣΥΝ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διαδραματίσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα ενεργητικό και σταθεροποιητικό ρόλο για την εξομάλυνση της κρίσης.

To Γραφείο Τύπου