Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/03/1998

Μήνυμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού για την 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ολα τα δικαιώματα για όλους!

Αυτό το σύνθημα-έκκληση προτείνει ο ΟΗΕ για τις δράσεις που θα συνοδεύσουν φέτος τα 50χρονα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πενήντα χρόνια μετά, στην εκπνοή του 20ου αιώνα, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι για όλους.
Οι γυναίκες, ο μισός και πάνω πληθυσμός της γης, εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες των άμεσων και έμμεσων διακρίσεων λόγω φύλου.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι αποτελούν το 70% των ανέργων, φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων στον σημερινό κόσμο.

Η ανεργία και η υποαπασχόληση, η έλλειψη δημοκρατίας, ο πόλεμος, η βία, ο θρησκευτικός φανατισμός, υπονομεύουν μέχρι εκμηδένισης τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών.
Πρόκειται, ασφαλώς για ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα του καιρού μας, που πρέπει να ιεραρχηθεί υψηλά στις πολιτικές προτεραιότητες.

Ο ΣΥΝ αναγνωρίζει την ευθύνη των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το έλλειμα ισότητας λόγω φύλου, που έχει ιστορικές, οικονομικές και πολιτισμικές ρίζες. Τονίζει, όμως, ότι την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση, στο βαθμό που απαιτούνται σήμερα συνδυασμένες στρατηγικές καθώς και θετικές δράσεις, προκειμένου η ισότητα να ενταχθεί στο σύνολο των πολιτικών και στόχων. Αυτό άλλωστε αποτελεί και στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Εχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε την ανάγκη σχεδιασμού πολιτικής που να συνοδεύεται από ανάλογους πόρους, διοικητικα μέτρα, νέους θεσμούς και καλλιέργεια ευνοϊκού κλίματος στην κοινωνία.
Η κυβέρνηση στα τρία περίπου χρόνια που πέρασαν από τη Διάσκεψη του Πεκίνου δεν έλαβε καμμιά ουσιαστική πρωτοβουλία για την προώθηση της ισότητας, που είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Ο ΣΥΝ στέκεται αλληλέγγυος με τους αγώνες των γυναικών για την κοινωνική τους απελευθέρωση και υποστηρίζει τα αιτήματά τους για ειρήνη- δημοκρατία- συνανάπτυξη- ανακατανομή πόρων και εξουσιών, επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών ρόλων των φύλων. Με τις δυνάμεις που διαθέτει, θα εργαστεί στη Βουλή και την κοινωνία για την ενεργοποίηση των πολιτικών προϋποθέσεων, προκειμένου η ισοτητα να γίνει πραγματικότητα!

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού