Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/09/2013

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων - Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων. Στη συνάντηση, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν οι αρμόδιοι για θέματα Παιδείας Βουλευτές Τάσος Κουράκης, Θεανώ Φωτίου και Χρήστος Μαντάς.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει στην απόλυση 1.400 περίπου εργαζόμενους στα οκτώ μεγαλύτερα δημόσια ιδρύματα της χώρας αποτελεί ολομέτωπη επίθεση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και όχι εξαναγκασμό της τρόικας.

Τούτο συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι διότι θέλουν να ευνοήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά ιδρύματα. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί εχθρεύονται τη γνώση και τους ανθρώπους της γνώσης.

Στη χώρα μας, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο άντεξε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στο διάβα των χρόνων. Σήμερα με αυτή την τελειωτική επίθεση κινδυνεύει το δημόσιο πανεπιστήμιο με λουκέτο. Η  κυβέρνηση βάζει λουκέτο στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν αφορά μονάχα τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τους φοιτητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους. Πιστεύουμε ότι αφορά όλη την ελληνική κοινωνία.

Και καλούμε σε μια ευρύτατη συσπείρωση ανθρώπους της διανόησης, ανθρώπους του πνεύματος, αλλά και κάθε έλληνα κι ελληνίδα, προκειμένου να αποτραπεί αυτή η απόφαση, διότι αποτελεί πλήγμα στον πολιτισμό μας.

Θα δώσουμε μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η κοιτίδα του πολιτισμού μας που είναι τα πανεπιστήμια που παράγουν γνώση, που μορφώνουν τους νέους επιστήμονες.

Διότι σε μια εποχή κοινωνικής διάλυσης είναι η τελευταία ελπίδα. Και δεν θα την αφήσουμε να σβήσει.

Εκ μέρους του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. Καθ. Ιωάννης Μυλόπουλος δήλωσε:

Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, και να του εξηγήσουμε για τη δυσχερέστατη θέση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα δημόσια Πανεπιστήμια, μετά από την ανακοίνωση της διαθεσιμότητας ενός σημαντικού τμήματος του διοικητικού μας προσωπικού.

Μετά από την διαθεσιμότητα τα Πανεπιστήμια δεν θα είναι πια αυτά που ξέραμε μέχρι πρότινος, μιας και ούτε τα πτυχία θα έχουν πια το ίδιο αντίκρισμα με αυτό που είχαν, ούτε η ακαδημαϊκή μας απόδοση και παραγωγή θα μπορεί να είναι ίδια με 1.369 ανθρώπους που λειτουργούν ουσιαστικά τα Πανεπιστήμια λιγότερους στα Ιδρύματα.

Θέλαμε να τονίσουμε και τονίσαμε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι ήμασταν εμείς που ζητήσαμε αξιολόγηση των διοικητικών μας δομών. Και ζητήσαμε αξιολόγηση μέσα από το πρόγραμμα που το ίδιο το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκήρυξε την περσινή χρονιά, την περίφημη πρόσκληση 56, που θα ήταν ο μόνος ορθόδοξος τρόπος προκειμένου να αξιολογηθούν οι διοικητικές μας δομές.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε έναν άλλο τρόπο, μια fast truck διαδικασία «αξιολόγησης» των δομών, την οποία κι αυτήν αποδεχτήκαμε, υποβάλλαμε τα λεγόμενα «σχέδια αξιολόγησης» στο Υπουργείο πριν τη διαθεσιμότητα.

Αποδείχτηκε και από αυτά, με τα δυσμενέστατα κριτήρια δηλαδή που έθεσε το Υπουργείο, ότι τα Πανεπιστήμια δεν έχουν πλεόνασμα, αλλά έχουν ένα μεγάλο έλλειμμα διοικητικού προσωπικού, ύψους 2.500 θέσεων σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τη γνωμοδότηση αυτή των Πανεπιστημίων, με την αξιολόγηση αυτή των ίδιων των Πανεπιστημίων, ανακοινώθηκαν διαθεσιμότητες 1.369 θέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μονομερώς, ατεκμηρίωτα, χωρίς καμία αξιολόγηση, αποφάσισε από μόνη της ότι στα Πανεπιστήμια περισσεύει προσωπικό και δεν λείπει.

Αυτό το οποίο έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή είναι να γίνει κατανοητό ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η κυβέρνηση, η πολιτεία έχει την υποχρέωση να φροντίζει να παρέχει πόρους και μέσα στα Πανεπιστήμια, έτσι ώστε να λειτουργούν καλά.

Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας όπου έρχεται μια κυβέρνηση και αφαιρεί πόρους και μέσα, υπονομεύοντας το έργο των Πανεπιστημίων.

Αυτό το πράγμα προσβάλλει το Σύνταγμα, άρα λοιπόν θα πρέπει να υπάρξουν προσφυγές κοινές, θα υπάρξει μία κοινή προσφυγή από τα 8 θιγόμενα Πανεπιστήμια ακριβώς γιʼ αυτό το θέμα, καθώς και το θέμα της προσβαλλόμενης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και επίσης θα υπάρξουν και ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να μην προχωρήσει καμία διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια.

Τέλος, εξηγήσαμε στον κ. Τσίπρα και βρήκαμε ανταπόκριση το γεγονός ότι εδώ δεν πρόκειται για ένα συντεχνιακό αίτημα των Πανεπιστημίων, «μας  παίρνει προσωπικό, προστατέψτε μας για να συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο με αυτό που ήμασταν», είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τον έλληνα πολίτη, αφορά την ελληνική οικογένεια, αφορά τα παιδιά της ελληνικής οικογένειας, αφορά την ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι μόνο θέμα, λοιπόν, των Πανεπιστημίων και των Πρυτάνεων, είναι ένα θέμα που αφορά τον κάθε Έλληνα, διότι, πλήττοντας το δημόσιο Πανεπιστήμιο, ουσιαστικά υπονομεύεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των ελλήνων πολιτών στη γνώση και τη μόρφωση, που είναι η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για την ισότιμη πρόσβαση στην πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

To Γραφείο Τύπου