Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/09/2013

Ερώτηση Α.Καλογερή, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων: Προβλήματα στελέχωσης στην προσχολική και ειδική αγωγή στον Νομό Σάμου

Ως γνωστόν η παιδεία είναι μια από τις αναντίρρητες υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στον πολίτη, συνταγματικά κατοχυρωμένη αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη αλλά και την αγαστή σχέση του ατόμου με την κοινωνία.

Οι μνημονιακές πολιτικές αντιμετωπίζουν αυτή την υποχρέωση της πολιτείας οικονομίστικα, απάνθρωπα και αντικοινωνικά.

Πληροφορούμαστε ότι στην Σάμο προτείνεται η αναστολή λειτουργίας 5 Νηπιαγωγείων και το Δημοτικό σχολείο Ειδικής αγωγής παραμένει κλειστό.

Στην Ικαρία υπάρχουν ακόμη 5 κενές θέσεις νηπιαγωγών και στην νήσο Θύμαινα των Φούρνων κλείνει το μοναδικό νηπιαγωγείο του νησιού.

Επειδή όλοι οι πολίτες, βάσει του Συντάγματος έχουν  τα ίδια δικαιώματα ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Επειδή είναι αδιανόητο παιδιά προσχολικής ηλικίας να μεταφέρονται στο πλησιέστερο νηπιαγωγείο που απέχει χιλιόμετρα, με αυτοκίνητο και σε ότι αφορά την νήσο Θύμαινα με βάρκα.

Επειδή η συνταγματική επιταγή (άρθρ. 101, παρ. 4) για την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια του νομοθέτη.

Επειδή –στην παραμεθόριο οι πολίτες πρέπει να μπορούν να ζουν και να απολαμβάνουν όλων των αναντίρρητων παροχών του κράτους.

Επειδή η ανησυχία των γονιών κορυφώνεται και νηπιαγωγεία στην Ικαρία βρίσκονται υπό κατάληψη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Τι άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η προσχολική και ειδική αγωγή στον Νομό της Σάμου.

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αγνή Καλογερή