Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/03/1998

Υποτίμηση της δραχμής

Μιλώντας στην ΚΠΕ του ΣΥΝ σχετικά με το διάγγελμα του κ.Σημίτη και τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ.Παπαντωνίου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

"Με τρόπο ραγδαίο έχουμε μπει σε περίοδο έντονων πολιτικών και κοινωνικών δοκιμασιών. Οι χθεσινές εξελίξεις επιδεινώνουν το κλίμα σε όλους τους τομείς.

Οκ. Σημίτης, με το χθεσινό του διάγγελμα υποτίμησε βαθύτατα τον ελληνικό λαό.

Δεν μίλησε με ειλικρίνεια, δεν μίλησε με σεβασμό στις πολύχρονες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι απλοί άνθρωποι της πατρίδας μας, οι εργαζόμενοι.

Δεν εξήγησε πειστικά την αιφνιδιαστική αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

Δεν εξήγησε γιατί ένα μόλις μήνα πριν, προχώρησε η κυβέρνηση σε εξωτερικό δανεισμό, ενώ είχε αρχίσει διαπραγματεύσεις για την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, φορτώνοντας κάποιες πρόσθετες εκατοντάδες δισεκατομμύρια στη χώρα.

Δεν έδωσε καμμιά απάντηση στις βαρύτατες κατηγορίες ότι κάποιοι εκλεκτοί είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως για την υποτίμηση.

Ο κ.Σημίτης, ματαίως προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι για τον ελληνικό λαό, πανηγυρίζοντας για την αποτυχία της μέχρι σήμερα πολιτικής της σκληρής δραχμής και την επιλογή της οδυνηρής και μεγάλης υποτίμησης.

Αποτελεί κλασσική παλαιοπολιτική ταχυδακτυλουργία να παρουσιάζεις την παταγώδη αποτυχία και διάψευση των κυβερνητικών σχεδιασμών και διαβεβαιώσεων ως επιτυχία και μάλιστα σχεδιασμένη κίνηση.

Το βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό τίμημα θα το πληρώσει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και θα είναι μεγάλοι οι κραδασμοί για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

Τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ.Παπαντωνίου, δεν είναι παρά η πρώτη δόση του λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμα φορά οι πολίτες. Επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη μονόπλευρη πολιτική της κυβέρνησης, κατανέμουν ακόμα πιο άδικα τις θυσίες κι οξύνουν επικίνδυνα τις κοινωνικές ανισότητες. Ταυτίζονται με τις θέσεις της Ν.Δ., συμπιέζοντας, απορρυθμίζοντας κι αποσταθεροποιώντας την ήδη εξαντλημένη δυνατότητα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Βεβαίως και δεν πρέπει να αποκοπεί η χώρα μας από την πορεία ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, δεν έχει τη στρατηγική, δεν έχει τη δύναμη να εξασφαλίσει τη συμμετοχή μας χωρίς την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Φοβάμαι δε ότι δεν την ενδιαφέρει και πολύ αυτή η εξαθλίωση. Γιατί αλλιώς δεν εξηγούνται αυτές οι μεταμορφώσεις, αυτοί οι πειραματισμοί στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Δεν έχει λοιπόν κανείς ευθύνες γι’αυτή την τακτική; Δεν θα δώσει κανείς λογαριασμό για τις τόσες θυσίες στο όνομα μιας πολιτικής που χθες την εμφάνιζαν ως ακρογωνιαίο λίθο και σήμερα την πετάνε ως επιζήμια;

Δεν θα υπάρξουν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το υπέρμετρο κόστος και τις αβάσταχτες συνθήκες, που διαμόρφωσε μέχρι χθες αλλά και με τις δυσμενείς συνθήκες της υποτίμησης;

Αποτελεί πολιτική, κοινωνική και ηθική πρόκληση να επαίρεται η κυβέρνηση και χθες και σήμερα για τις πιο αντίθετες πολιτικές, φορτώνοντας στον ελληνικό λαό το κόστος της δικής της ευθύνης για την αχρήστευση της περιόδου 1993-1998;

Αντί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κάνει ασκήσεις πολιτικής ταχυδακτυλουργίας, οφείλει να παραιτηθεί".

To Γραφείο Τύπου