Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/10/2013

Ερώτηση Κ.Μπάρκα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας: Το φαινόμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας της «ΒΕΣΑΥ ΑΦΟΙ ΑΛΕΞΙΟΥ ΛΕΦΑ Α.Ε» καθώς και της «ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΦΟΙ ΛΕΦΑ»...

ΘΕΜΑ: Το φαινόμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας της «ΒΕΣΑΥ ΑΦΟΙ ΑΛΕΞΙΟΥ ΛΕΦΑ Α.Ε» καθώς και της «ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΦΟΙ ΛΕΦΑ». Στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους από τον Ιούνιο του 2012, κοροϊδία χρόνων και πρακτικές μαφίας.

Οι εργαζόμενοι της «ΒΕΣΑΥ ΑΦΟΙ ΑΛΕΞΙΟΥ ΛΕΦΑ Α.Ε» καθώς και της «ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΦΟΙ ΛΕΦΑ, παραμένουν απλήρωτοι δεκαέξι (16) μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2012! Ο κ. ΛΕΦΑΣ, προέβαλλε την πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του ως δικαιολογία για την θανατική καταδίκη που τους επέβαλε. Δεν διευκρίνισε όμως, αν την εποχή της ανόδου του κύκλου εργασιών, μοίραζε τα πλεονάσματα στους εργαζόμενους του, ώστε να ζητάει να μοιραστούν τα δύσκολα (αν υπάρχουν όντως) σήμερα. Η κοροϊδία αυτή φυσικά και δεν έγινε δεκτή από τους εργαζόμενους, οι οποίοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τις 11/01/2013, ως τη μόνη λύση για να κάμψουν την άθλια συμπεριφορά της εργοδοσίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται.

Οι εργαζόμενοι προέβησαν στη κίνηση αυτή, αφού εξάντλησαν κάθε διαπραγματευτικό μέσο και αφού δήλωναν στον εργοδότη, ότι ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν οποιαδήποτε λογική πρόταση από τη μεριά του, για τμηματική καταβολή των δεδουλευμένων. Η εργοδοσία δεν δέχτηκε καμία ουσιαστική συζήτηση, στέλνοντας στις τριμερείς διαπραγματεύσεις (επόπτης εργασίας – εργαζόμενοι – εργοδοσία), αντιπροσώπους της που δεν είχαν εξουσιοδότηση, με αποτέλεσμα αυτές να ναυαγήσουν. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προσπάθησε να επιβάλλει στους εργαζόμενους σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης, το οποίο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί καθώς ο χειριστής του μηχανήματος και ο οδηγός του φορτηγού είναι απολύτως απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης… Άλλωστε, όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, «χωρίς τη μπετονιέρα που θα ανακατεύει το μπετόν», δεν γίνεται τίποτα.

Όμως ο κ. ΛΕΦΑΣ συνέχισε τις μονομερείς ενέργειες. Αφού σταμάτησε να πληρώνει τους εργαζόμενους, συνέχισε στις 16/10/2013 με την εργοδοτική … οικειοθελή αποχώρηση τεσσάρων εργαζομένων (δύο εκ των οποίων είναι και εκλεγμένοι στο Σωματείο Χειριστών) μονομερώς, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει όριο στην ταξική εκμετάλλευση στην Ελλάδα των Μνημονίων.

Η εργοδοσία που κρατάει απλήρωτους τους εργαζόμενους δεκαέξι (16) μήνες, εκμεταλλευόμενη ως την τελευταία του σταγόνα το μνημονιακό αντεργατικό πλαίσιο που μας «επέβαλαν οι ξένοι», προχώρησε σε τέσσερις απολύσεις που βάφτισε «εθελούσιες εξόδους», ώστε να μην πληρώσει ούτε δεδουλευμένα, ούτε αποζημιώσεις. Βία, ανομία και αλαζονεία, που στηρίζεται στα Μνημόνια και στην υποτίμηση της ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η «κρίση σαν ευκαιρία» για τους ίδιους που πλούτιζαν και στα χρόνια της ανάπτυξης.

Επειδή οι εργοδότες «τύπου κ. ΛΕΦΑ» γίνονται ο κανόνας σε μια μνημονιακή αγορά εργασίας όπου προσομοιάζει συνθήκες δουλείας, μέρα με τη μέρα, ορίζοντας τις πραγματικές συνθήκες ανταγωνισμού για όλους τους εργοδότες και παράγοντας δεκάδες περιπτώσεις τύπου Sprider.

Επειδή αυτή η εργοδοτική συμπεριφορά έχει στόχο, πέρα των άλλων, να διώξει παραδειγματικά την συνδικαλιστική δράση, την εργατική οργάνωση και αλληλοβοήθεια στους χώρους δουλειάς τιμωρώντας τους εργαζόμενους που διεκδικούν και αψηφούν την εργοδοτική τρομοκρατία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1)    Σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα επιβάλλει άμεσα την νομιμότητα και την δικαιοσύνη και θα αποδώσει στους εργαζόμενους το σύνολο των δεδουλευμένων τους;

2)    Πως θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της παράνομης μετονομασίας της μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη σε  «οικειοθελή αποχώρηση», που πρακτικά συνεπάγεται απόλυση χωρίς αποζημίωση και καταβολή δεδουλευμένων;

3)    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων 16 μηνών των εργαζομένων σε αυτή την εταιρεία και η τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας;

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μπάρκας Κώστας