Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/10/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού: Άμεση ανάγκη λήψης ολοκληρωμένων μέτρων φύλαξης στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στη Δάφνη Ήλιδας μετά και την πρόσφατη λαθρανασκαφή

Στη Δάφνη του δήμου Ήλιδας, στη θέση «Λακκαθέλα», παλαιότερη ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως Μυκηναϊκό νεκροταφείο με 12 θαλαμοειδείς τάφους (χρονολογούνται στην Υστεροελλαδική ΙΙΙ περίοδο, 1400- 1060/40 π.Χ.),  οι οποίοι περιείχαν πλούσια κτερίσματα (πήλινα αντικείμενα, όπλα και κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους και υαλόμαζα). Στο έντυπο του ΥΠΠΟ  “Από το Ανασκαφικό Έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων” 2000-2010 και συγκεκριμένα στο έργο της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων αναφέρεται: «οι τάφοι σχετίζονται άμεσα με εκτεταμένα κατάλοιπα οργανωμένης μυκηναϊκής εγκατάστασης σε παρακείμενη λοφώδη έκταση, της οποίας η έρευνα άρχισε το 2010 και είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι η ανεύρεσή της αποτελεί εξαιρετικού επιστημονικού ενδιαφέροντος ζήτημα για την ιστορία της μυκηναϊκής Ηλείας.»

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα (ενδεικτικά αναφέρεται η Εφημερίδα “Πατρίς” 20/10/2013), διαπιστώθηκε λαθρανασκαφή σε έναν από τους τάφους του Μυκηναϊκού νεκροταφείου. Η λαθρανασκαφή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δεκαήμερo και έγινε αντιληπτή από αρχαιοφύλακες της Αρχαίας Ήλιδας, οι οποίοι ενημέρωσαν αμέσως την Ζʼ ΕΠΚΑ, για να γίνει και έλεγχος του χώρου από αρχαιολόγους της Εφορείας.

Επισημαίνεται ότι η θέση αυτή είναι απόμερη με συνέπεια να αποτελεί στόχο για λαθρανασκαφές κατά τις νυχτερινές ώρες. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δάφνης κ. Μιχάλης Προκόπης, σε ερώτηση δημοσιογράφου τοπικής εφημερίδας, ανέφερε ότι «Σχεδόν κάθε χρόνο εντοπίζονται δύο με τρεις λαθρανασκαφές στο νεκροταφείο».

Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, αφού προκύπτει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο.

Από όσα αναφέρονται στο ανωτέρω έντυπο του ΥΠΠΟ, αναδεικνύεται επίσης η ανάγκη για τη συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, έρευνα για την οποία  απαιτείται η απασχόληση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης διαφόρων ειδικοτήτων (αρχαιολόγων, εργατών ανασκαφής, σχεδιαστών, συντηρητών, αρχαιοφυλάκων κλπ).

Από όσα εκτέθηκαν παραπάνω προκύπτει ότι οι μνημονιακές πολιτικές των συνεχών περικοπών σε όλους τους τομείς της οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, που οδηγούν είτε σε κλείσιμο υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου είτε σε παραχώρηση τους σε ιδιωτικά συμφέροντα,  έχουν θέσει σε κίνδυνο το παρόν και το μέλλον του τόπου και μεταξύ αυτών φαίνεται ότι υποθηκεύουν ακόμη και την  πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Επειδή για τον ΣΥΡΙΖΑ, (όπως έχει αναφερθεί και σε πολλές ερωτήσεις για ανάλογα ζητήματα),  σύμφωνα άλλωστε με το Σύνταγμα και τον Αρχαιολογικό Νόμο,  η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως δημόσιου - κοινωνικού αγαθού αποτελεί προτεραιότητα, που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την αναβάθμιση των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των υπόλοιπων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να μην εκπέσουν σε ρόλο διεκπεραιωτή διοικητικών διαδικασιών ανάθεσης σε ιδιώτες, αλλά να μπορούν οι ίδιες να αντεπεξέλθουν στο απαιτητικό έργο τους,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποια είναι η έκταση της συγκεκριμένης λαθρανασκαφής; Υπάρχει εκτίμηση από τους αρμόδιους επιστήμονες για πιθανή κλοπή αρχαίων αντικειμένων; Έχουν προκληθεί φθορές στις αρχαιότητες από αυτή την παράνομη δραστηριότητα;

2.    Υπάρχει σήμερα φύλαξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες;

3.    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την προστασία του χώρου από επίδοξους αρχαιοκαπήλους;

4.    Υπάρχει σχεδιασμός για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των απαιτούμενων σωστικών ανασκαφών από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη

Μαρία Κανελλοπούλου

Ευγενία (Τζένη) Βαμβακά

Γιώργος Πάντζας

Πέτρος Τατσόπουλος