Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/10/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Κοινωνικά ανάλγητη και επικίνδυνη για τη ζωή συγκεκριμένης ομάδας καρδιοπαθών, συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ και του ΚΕ.Σ.Υ.

Απαράδεκτη συμπεριφορά του ΕΟΠΠΥ που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο ασθενών, καταγγέλλουν οι ασφαλισμένοι καρδιοπαθείς. Συγκεκριμένα οι ασθενείς που  έχουν υποβληθεί σε αποκατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας με το σύστημα MitraClip, μία διαδικασία απαραίτητη για ασθενείς με σοβαρού βαθμού  ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας και δεν μπορούν να χειρουργηθούν με τον συμβατικό τρόπο, λόγω του βεβαρημένου ιστορικού τους, φτάνουν στα όρια της οικονομικής χρεοκοπίας.  Ο ΕΟΠΠΥ, αρνείται την κάλυψη των δαπανών των ασφαλισμένων που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη επέμβαση  ως θεραπεία που δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, επικαλούμενος την απορριπτική απόφαση της ειδικής επιτροπής  του ΚΕ.Σ.Υ.. Το τελευταίο διάστημα, όπως γνωρίζουμε, έχουν απορριφτεί πάνω από 25 αιτήσεις ασφαλισμένων.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις προδιαγραφές που θέτει η ίδια η Ε.Ε και υλοποιούν ήδη πολλά από τα κράτη μέλη. Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκριθεί CE mark για τη συγκεκριμένη μέθοδο, που σημαίνει ότι η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Αγγλία η επέμβαση καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ή από ειδικά κονδύλια.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ασφαλισμένου Ανέστη Ταρπάγκου (ΑΜΑ 5813675 και ΑΜΚΑ 26085102056), τον οποίο το ΑΧΕΠΑ παρέπεμψε στο νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ» για να υποβληθεί στην συγκεκριμένη επέμβαση, ως απαραίτητη. Στην συνέχεια το «ΥΓΕΙΑ», μέσω του Διευθυντή του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων, συνέταξε επιστολή προς την Επιτροπή Έγκρισης Διαδερμικών Βαλβίδων του ΚΕΣΥ με ημερομηνία 12/6/2012, στην οποία σαφώς αναφέρει ότι «Η επιδεινούμενη κλινική εικόνα του ασθενούς αποδίδεται στην σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς. Λόγω του αυξημένου κινδύνου της κλασσικής χειρουργικής αντιμετώπισης (επισκευής ή αντικατάστασης της μιτροειδούς βαλβίδας), ειδικά σε ασθενή με πρότερη αορτοστεφανιαία παράκαμψη και βατά μοσχεύματα, συνίσταται η διαδερμική παρέμβαση με επισκευή της μιτροειδούς βαλβίδας με το σύστημα MitraClip.» Ως εκ τούτου ο ασφαλισμένος υπεβλήθη στην απαραίτητη για την υγεία του επέμβαση, ενώ ο ΕΟΠΠΥ, μεταφέροντας την απόφαση της ειδικής επιτροπής του ΚΕ.Σ.Υ., απάντησε αρνητικά στο αίτημα μετά από διάστημα δεκαπέντε μηνών χαρακτηρίζοντας την θεραπεία ως μη ευρέως διαδεδομένη και επιστημονικά αδόκιμη. Η κατάληξη ήταν ο ασφαλισμένος να καλείται να πληρώσει αποκλειστικά με ίδια δαπάνη το ποσό των 42.000 ευρώ για την απαραίτητη για την υγεία του επέμβαση, καθιστώντας για άλλη μία φορά την ασφάλισή του στον ΕΟΠΠΥ άχρηστη.

Πολύ περισσότερο που στην προκείμενη περίπτωση εκδόθηκε απόφαση αναπηρίας για τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο από την Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας – Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ / ΚΕΠΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με Αριθμό Επιτροπής 09905/2013/1031 και Ημερομηνία 08/04/2013, η οποία αναγνωρίζει ρητά την «βαλβιδοπλαστική επέμβαση μιτροειδούς λόγω ανεπάρκειας» ως έναν από τους λόγους (πέραν του εμφράγματος και του BYPASS), χορήγησης ποσοστού αναπηρίας κατά πολύ άνω του 67% και συνεπώς συντάξεως λόγω αναπηρίας.

Επειδή, είναι απαράδεκτο, όσο και εγκληματικό για μία απαραίτητη επέμβαση που ουσιαστικά κρίνει την ζωή του, να καλείται ο κάθε ασφαλισμένος να πληρώσει από ίδιους πόρους, το κόστος της επέμβασης. Με δεδομένο μάλιστα ότι το κόστος της επέμβασης είναι  απαγορευτικό για κάθε μισθωτό ή συνταξιούχο αυτής της χώρας, με την απόφαση αυτή, ΚΕ.Σ.Υ. και ΕΟΠΠΥ, οδηγούν τους ασφαλισμένους καρδιοπαθείς είτε σε «καταστροφικές δαπάνες» υγείας είτε στη μη επέμβαση, άρα σε μη αναστρέψιμη βλάβη της υγείας τους με θανατηφόρα έκβαση. 

 Επειδή, το σύστημα υγείας της χώρας θα πρέπει να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της υγείας και να βρίσκεται σε αντιστοίχιση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας ευρωπαϊκού επιπέδου και όχι να λειτουργεί ως σύστημα τριτοκοσμικής χώρας που στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων για τους δανειστές, αρνείται στους ασφαλισμένους το ίδιο το δικαίωμα στην ζωή

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Τι μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να επανεξεταστεί η απορριπτική απάντηση  της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ στο αίτημα να καταβάλει τη δαπάνη σε ασφαλισμένους που έχουν υποβληθεί σε  θεραπεία με τη μέθοδο MitraClip μετά από υπόδειξη και  παραπομπή από δημόσιο νοσοκομείο,  προσθέτοντας  την στις θεραπευτικές πράξεις που αποζημιώνονται από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας;

2.    Προτίθεται να επαναφέρει το θέμα της έγκρισης και  τιμολόγησης της συγκεκριμένης θεραπευτικής πράξης στην αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ, ως μιας επιστημονικά δόκιμης θεραπείας, απαραίτητης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με πολύ σαφείς ιατρικές ενδείξεις  για την αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια της μιτροειδούς που διατρέχουν  αυξημένο κίνδυνο από την κλασσική  χειρουργική μέθοδο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Ξανθός Ανδρέας

Στρατούλης Δημήτρης

Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα)

Σταθάς Ιωάννης

Μπόλαρη Μαρία

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μπάρκας Κώστας

Μητρόπουλος Αλέξης

Τσουκαλάς Δημήτρης

Γαϊτάνη Ιωάννα

Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος)

Αμανατίδης Ιωάννης

Κυριακάκης Βασίλης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Ζαχαριάς Κώστας