Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/03/1998

ΜΗΝΥΜΑ της ΚΠΕ για 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ο Συνασπισμός τιμά τον μεγάλο εθνικό- απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και χαιρετίζει τους μαχητές όλων των λαϊκών αγώνων για Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Δημοκρατία στην πατρίδα μας.

Η φετεινή εθνική επέτειος βρίσκει τη χώρα μας σε κρίση. Η εξωτερική πολιτική της χώρας παραμένει εγκλωβισμένη σε αλληλοσυγκρουόμενους χειρισμούς. Συνεχίζεται η κρίση της εθνικής οικονομίας, μεγαλώνουν ανησυχητικά οι κοινωνικές ανισότητες, εντείνεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η πολιτιστική καχεξία. Το πολιτικό σύστημα παραμένει αναχρονιστικό, συγκεντρωτικό, πελατειακό. Στις σχέσεις πολιτικής-χρήματος και ΜΜΕ κυριαρχεί η αδιαφανής διαπλοκή συμφερόντων.

Η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο και η ευρύτερη κατάσταση στα Βαλκάνια περικλείουν ταυτόχρονα σημαντικούς κινδύνους αναζωπύρωσης των εντάσεων αλλά και μεγάλες δυνατότητες ειρηνικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα πρέπει να χαράξει νέα βαλκανική πολιτική. Οφείλει με τολμηρές πρωτοβουλίες και προσαρμογές να εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.

Η εθνική επιβεβαίωση περνά μέσα από την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο της χώρας. Η υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας απαιτεί πριν απ’ όλα πρωτοβουλίες ειρήνης, διαλόγου και συνεργασίας κι όχι ψηφοθηρικούς εθνικισμούς και αδιέξοδες πατριδοκαπηλείες.

Η παρατεινόμενη οικονομική κρίση, η ένταση των ανισοτήτων και η πορεία συνεχούς υποβάθμισης της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθιστούν εθνική απαίτηση την αλλαγή πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της πραγματικής σύγκλισης τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες και τις δυνάμεις να ξεπεράσει την πολύπλευρη κρίση και να ανοίξει νέους δρόμους πρόοδου για το μέλλον της. Με τη ριζική αλλαγή του σημερινού πολιτικού σκηνικού και του συστήματος διακυβέρνησης καθώς και με τη διαμόρφωση μιας φερέγγυας προοδευτικής εναλλακτικής λύσης και μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

To Γραφείο Τύπου