Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/10/2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή το περιστατικό της προφυλάκισης ενός ζεύγους Ρομά για φερόμενη αρπαγή ανηλίκου και τον επικοινωνιακό καταιγισμό που την περιέβαλε, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι:

1.    Η πάταξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων (κυρίως παιδιών και γυναικών) πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

2.    Είναι απαράδεκτη η συλλογική ενοχοποίηση των Ρομά από μερίδα των ΜΜΕ, που εξελίχθηκε σε πραγματικό κανιβαλισμό μιας ολόκληρης κοινωνικής ομάδας. Η λογική της συλλογικής ευθύνης παραπέμπει σε φασιστικά καθεστώτα.

3.    Εξίσου απαράδεκτη και η προκαταταβολική τηλεοπτική καταδίκη των συλληφθέντων, όταν μάλιστα η δικαστική έρευνα είναι στα πρώτα βήματά της. Αν αποδειχτεί μάλιστα ότι δεν υπάρχει αρπαγή, τότε τα ΜΜΕ θα είναι υπόλογα για μια τρομακτική χειραγώγηση του κοινού.

4.    Η αποτελεσματική  αντιμετώπιση του αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης των Ρομά δεν είναι μόνο αναγκαία για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους, αλλά θα λειτουργήσει προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Τμήμα Δικαιωμάτων