Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/03/1998

Εκθεση της Επιτροπής για τη Σύγκλιση ΕΥΡΩ 99

26 Μαρτίου 1998Εκθεση της Επιτροπής για τη Σύγκλιση, ΕΥΡΩ 99

Η Έκθεση της Επιτροπής για τη Σύγκλιση, ΕΥΡΩ '99, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας είναι απογοητευτική για τη χώρα μας.

Δεκαεπτά χρόνια μετά την ένταξη, παρά τις σκληρές και πολυετείς θυσίες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, με ευθύνη της κυβέρνησης, η Ελλάδα παραμένει ουραγός. Είναι το μοναδικό κράτος- μέλος που δεν καλύπτει τις τιμές αναφοράς των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ τον Ιανουάριο του 1998.

Ο πληθωρισμός στα 14 κράτη μέλη βρίσκεται κάτω από την τιμή αναφοράς 2,7%, ενώ στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιος (5,2%).

Επίσης όλα τα κράτη-μέλη πλην της χώρας μας έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω του ορίου κριτηρίου 3%.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Η τιμή αναφοράς τους είναι της τάξης του 5%, ενώ στη χώρα μας είναι περίπου διπλάσια 9,8%.

Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος η Επιτροπή θεωρεί ότι η δημοσιονομική διόρθωση που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα με ύψος χρέους 108,7% ως προς το ΑΕΠ δεν είναι επαρκής για να καταργήσει εφέτος απόφαση-σύσταση της για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα.

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα υπογραμμίζει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που για μια ακόμη φορά διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό περί της απαρέγκλιτης συμμετοχής της χώρας μας στο ΕΥΡΩ το 2001.

Μια τέτοια προοπτική, δυστυχώς, δεν είναι εξασφαλισμένη με την πολιτική που ασκεί σήμερα, ή ακόμα χειρότερα, με τα νέα μέτρα που προγραμματίζει και προωθεί η κυβέρνηση.

To Γραφείο Τύπου