Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/03/1998

Κρούσματα έξαρσης εγκληματικότητας και ξενοφοβίας

26 Μαρτίου 1998

Αναφερόμενο σε κρούσματα έξαρσης της εγκληματικότητας και της ξενοφοβίας, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η αναγκαία αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας δεν πρέπει να οδηγεί σε γενικό πογκρόμ κατά των αλλοδαπών.

Ενέργειες, όπως του Κοινοτάρχη Παλαιού Κεραμιδίου Πιερίας και δηλώσεις όπως του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, πλήττουν ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα.

Είναι φανερό ότι κάποιοι κύκλοι μεγεθύνουν και εκμεταλλεύονται την ανασφάλεια του πληθυσμού από τα κρούσματα εγκληματικότητας για να προωθήσουν λεπενικού τύπου πολιτικές καταστάσεις και να δηλητηριάσουν την κοινωνία με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Είναι απολύτως αναγκαία μέτρα σχεδιασμένης αντιεγκληματικής πολιτικής και αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών ώστε να είναι πιό αποτελεσματικές.

Η κυβέρνηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι πολιτικές δυνάμεις και φυσικά οι διωκτικές αρχές οφείλουν έμπρακτα, αποτελεσματικά, ψύχραιμα και υπεύθυνα να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας σε όλη τη χώρα. Οι εγκληματικές πράξεις δεν έχουν εθνικότητα και πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στο πλαίσιο του νόμου.

Ευθύνη της πολιτείας είναι να εξασφαλίζει την χρυσή δημοκρατική τομή ανάμεσα στην αναγκαιότητα πατάξης της εγκληματικότητας και στην αναγκαιότητα τήρησης του Συντάγματος και των νόμων, καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, υπεράσπισης της πολυπολιτισμικότητας και της ανοιχτής κοινωνίας.

To Γραφείο Τύπου