Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/09/2013

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από  αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε σήμερα το 1ο ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας.

Ο πρόεδρος απευθυνόμενος στους μαθητές ανέφερε:

«Θέλω να σας ευχηθώ καλή χρονιά, αλλά φοβάμαι ότι φέτος αυτό ακούγεται περισσότερο σαν ειρωνεία, παρά σαν ευχή. Διότι φέτος έρχεστε στο σχολειό και δεν βλέπετε τους καθηγητές σας. Είκοσι λιγότεροι καθηγητές φέτος απ΄ ότι πέρυσι και δεκάδες λιγότεροι συμμαθητές σας που στη μέση των σπουδών τους αναγκάζονται να σταματήσουν, γιατί κάποιοι κλείνουν, καταργούν τα μαθήματα που κάνουν.

 Άρα λοιπόν φέτος η χρονιά θα είναι διαφορετική. Και το πρώτο μάθημα που θα κάνετε θα είναι το πιο σπουδαίο μάθημα της ζωής σας, να ξέρετε. Είναι το μάθημα της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της βοήθειας στο διπλανό, στο συμμαθητή που έχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Και το μάθημα του αγώνα, της διεκδίκησης.

Ένα πράγμα θέλω να ξέρετε. Σ΄ αυτή τη ζωή τίποτα δεν μας χαρίζεται.. Όλα τα διεκδικούμε με αγώνα. Και αυτόν τον αγώνα σήμερα ξεκινάτε κι εσείς και οι καθηγητές σας και οι γονείς σας. Να στηρίξετε τον αγώνα των γονιών σας πάνω απ΄ όλα και των καθηγητών σας, γιατί είναι ένας αγώνας για να μείνει όρθιο το σχολείο. Και η μόρφωση, η παιδεία, η γνώση είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή. Το δικαιούστε. Κανείς δεν μπορεί να σας το πάρει. Και θα το διεκδικήσετε κι εσείς και οι καθηγητές σας.

Δεν υπήρξε στην ιστορία αυτής της χώρας κι αυτού του λαού πιο πολύτιμο πράγμα από τη γνώση. Ακόμα και σε συνθήκες υποδούλωσης κρατήθηκαν τα σχολεία όρθια. Και τώρα, παρόμοιες συνθήκες έχουμε, θα τα κρατήσουμε όρθια τα σχολειά και θα γυρίσουμε πίσω τους είκοσι καθηγητές σας που τους πέταξαν στο δρόμο και τους συμμαθητές σας που τους ρίχνουν στον Καιάδα.

Μ΄ αυτή τη ζωντάνια λοιπόν να συνεχίσετε όλη τη χρονιά και θα τα καταφέρουμε. Καλή χρονιά, δημιουργική χρονιά, καλό αγώνα και καλή δύναμη. Και του χρόνου το σχολείο θα είναι γεμάτο  καθηγητές και μαθητές, δεν θα είναι διαλυμένο όπως φέτος κι αυτό θα είναι αποτέλεσμα της δικής σας προσπάθειας.»

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τόνισε: 

Η φετινή σχολική χρονιά δυστυχώς αρχίζει με τους χειρότερους οιωνούς. Η κυβέρνηση του μνημονίου έχει αποφασίσει να διαλύσει ό,τι πολυτιμότερο έχει μείνει σ΄ αυτή τη χώρα, που είναι το δημόσιο σχολείο. Η δυνατότητα δηλαδή τα παιδιά μας να μορφώνονται, να μην πετιούνται στο δρόμο απ΄ αυτή την τρυφερή ηλικία.

Σήμερα επισκέφθηκα ένα επαγγελματικό Λύκειο που η κυβέρνηση αποφάσισε να συρρικνώσει μέσα στο καλοκαίρι, ρίχνοντας στη διαθεσιμότητα τους καθηγητές, έχει είκοσι λιγότερους καθηγητές, και δεκάδες λιγότερους μαθητές που ξαφνικά τους αφήνει χωρίς μαθήματα.

Αυτή είναι η εικόνα στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολειών. Γιατί δεν είναι μόνο τα ΕΠΑΛ που συρρικνώνονται. Είναι και το ολοήμερο σχολείο που κλείνει, αφήνοντας στο έλεος και στην αγωνία χιλιάδες ζευγάρια εργαζόμενων γονιών. Είναι και τα παιδιά των ειδικών σχολείων που ρίχνονται στον Καιάδα. Είναι τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις σε όλα τα σχολειά της χώρας. Πράγμα που σημαίνει ότι η τρόικα αποφάσισε να ρίξει πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του οικοδομήματος της ελληνικής κοινωνίας που είναι το σχολείο, και να βγάλει πλεονάσματα διώχνοντας καθηγητές και παιδιά από το σχολείο.

Είναι προφανές ότι απέναντι σ΄ αυτή την πραγματικότητα κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει. Οι καθηγητές και οι γονείς καλούνται φέτος να δώσουν έναν μεγάλο αγώνα. Και οι μαθητές το ίδιο. Έναν αγώνα για να παραμείνει το σχολείο μας όρθιο, ζωντανό και ανοιχτό, διότι αυτοί που θέλουν να το κλείσουν είναι όσοι διώχνουν τους καθηγητές και τους μαθητές, όσοι απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο.

Δεν είμαστε εμείς εδώ για να σχολιάζουμε τις μορφές του αγώνα των μαθητών και των καθηγητών και των γονιών. Όμως ένα είναι βέβαιο, ότι αυτός ο αγώνας δεν αφορά μία απεργιακή κινητοποίηση, δεν αφορά εργασιακά δικαιώματα, αφορά το μέλλον αυτής της κοινωνίας και άρα αφορά 11 εκατομμύρια  πολίτες και όχι μονάχα τους καθηγητές και τους μαθητές. Και είμαι βέβαιος ότι απ΄ αυτό τον αγώνα θα ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα αντίστασης και ανατροπής, διότι δεν πάει άλλο.

To Γραφείο Τύπου