Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/03/1998

Επιστολή του Ν.Κωνσταντόπουλου προς Γαλλική κυβέρνηση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Επιστολή προςτους ηγέτες των κομμάτων του κυβερνητικούσυνασπισμού στη Γαλλία έστειλε ο Πρόεδρος τουΣυνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, απευθυνόμενος στους Φρανσουά Ολλάντ, πρώτο Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρομπέρ Υ, εθνικό Γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, Πρόεδρο του Κινήματος Πολιτών, Ζαν-Λυκ Μπενχαμά, εθνικό Γραμματέα των Πράσινων και Ζαν-Μισέλ Μπαϊλέ, Πρόεδρο των Ριζοσπαστών της Αριστεράς, ζητά την εποικοδομητική τους παρέμβαση ώστε η Γαλλία να συμβάλει στην ευόδωση της προσπάθειας της Κύπρου να καταστεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Ακολουθεί η επιστολή:

“Αγαπητέ σύντροφε,

Θεωρώ καθήκον μου να επικοινωνήσω μαζί σας, καθώς και με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γαλλία, εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ασφαλώς κατανοείτε, ότι όλοι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό με μεγάλη ευαισθησία. Κατά τη γνώμη του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, η ένταξη δεν αφορά αντικειμενικά μόνο στην ελληνο-κυπριακή κοινότητα, αλλά γενικότερα στο δικαίωμα ολόκληρης της Κύπρου να ενταχθεί ισότιμα στη διεθνή συνεργασία και να υπερβεί εμπράκτως τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής και μιας ανώμαλης περιόδου που προηγήθηκε.

Οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν ένα νέο καταλυτικό στοιχείο. Ύστερα από μία μακρά περίοδο στασιμότητας, τούτο ασφαλώς θα διαμορφώσει νέες συνθήκες για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων και τη δημιουργία της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα τερματίσει τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχθεί κανείς την άποψη, ότι πρέπει να προηγηθεί μία λύση του Κυπριακού, προκειμένου να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι είναι φανερό, ότι η άποψη αυτή δεν συνάδει προς τις αρχές και τους κανόνες δικαίου που αποτελούν το θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και στις οποίες στηρίχτηκαν όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια τέτοια θεώρηση καθιστά την Κύπρο όμηρο της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς.

Αντιθέτως, πιστεύουμε, ότι μία απρόσκοπτη πρόοδος των ενταξιακών διαδικασιών, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για μία παράλληλη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Αν λοιπόν μία λύση προκύψει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, εμείς και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας θα στηρίξουμε αυτή την εξέλιξη. Αλλά δεν είναι δυνατόν να τίθεται ως όρος η επίλυση, διότι ενθαρρύνει την αδιαλλαξία τους Ντενκτάς.

Το κόμμα μας εκτιμά, ότι η διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συνεπής προς τις αρχές και τους κανόνες της, όταν διακηρύσσει ότι θα διαπραγματευθεί με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θεωρεί απολύτως αναγκαία τη συμμετοχή της τουρκο-κυπριακής κοινότητας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Είμαστε άλλωστε, το μόνο ελληνικό κόμμα, που διατηρεί συστηματική επικοινωνία με πολιτικές δυνάμεις της τουρκο-κυπριακής κοινότητας.

Επιθυμώ να επισύρω την προσοχή σας και στις μεγάλες προσδοκίες για εποικοδομητικό ρόλο της παρούσας Γαλλικής κυβέρνησης και της Γαλλίας εν γένει στην ευόδωση της προσπάθειας της Κύπρου να καταστεί ισότιμο μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, τις οποίες δικαιολογημένα τρέφουν ο Ελληνικός και Κυπριακός λαός, όπως και οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Διότι, εάν η ιδέα της δημοκρατίας γεννήθηκε στην Ελλάδα, οι ιδέες του σοσιαλισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης των λαών γεννήθηκαν στη Γαλλία και εκπροσωπούνται γνήσια από τις πολιτικές δυνάμεις της σημερινής της Κυβέρνησης. Ακριβώς, γι΄αυτούς τους λόγους η ελληνική κοινή γνώμη αιφνιδιάστηκε από την εμμονή της Γαλλικής εκπροσωπήσεως στα όργανα της Ένωσης, να συνδέει εμμέσως πλην σαφώς την πρόοδο και κατάληξη της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου από την προγενέστερη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Αγαπητέ σύντροφε,

Γνωρίζοντας την προσωπική σας ευαισθησία και τις θέσεις αρχών που πρεσβεύει το κόμμα σας, ζητάμε την παρέμβασή σας, ώστε αυτή η σκιά να φύγει από τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Σχέσεις που έχουν δοκιμαστεί και αντέξει στον χρόνο, σχέσεις που θέλουμε να ενισχυθούν περαιτέρω.

Παρακαλώ δεχθείτε με την ευκαιρία της παρούσης τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια για τις νέες προόδους της Αριστεράς και τους Κόμματός σας στις περιφερειακές εκλογές.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού
της Αριστεράς και της Προόδου

Νίκος Κωνσταντόπουλος"

To Γραφείο Τύπου