Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/09/2013

Δήλωση Ζωής Κωνσταντοπούλου, Βασιλικής Κατριβάνου και Δημήτριου Τσουκαλά: Τραγωδία και κρατικό έγκλημα απέναντι σε πρόσφυγες από τη Συρία και την Παλαιστίνη

Το μεσημέρι της Παρασκευής γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για μια οικογένεια προσφύγων από τη Συρία: κατάφεραν να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου, ξεκληρίστηκαν στην Ελλάδα. Ο Παλαιστίνιος από την Συρία πρόσφυγας Ουασίμ Αμπουνάχι βρήκε καμένα στη Σάμο τα δυο του παιδιά, τον Ουντάι, τριών ετών, και την Λαϊάλ, εννέα μηνών, και τη σύζυγό του Λαμίς Αμπουνάχι, τριάντα ετών, από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο νησί ενάμιση μήνα νωρίτερα.

Όπως έχει επισήμως καταγγελθεί, ενώ η μητέρα και τα παιδιά αγνοούνταν, και ο πατέρας ζητούσε απεγνωσμένα τη συνδρομή των αρχών για την ανεύρεσή τους, η αστυνομία επέλεξε να τον συλλάβει και να τον υποβάλει σε καθεστώς κράτησης αδιαφορώντας για την αδιαμφισβήτητη ιδιότητά του ως πρόσφυγα, αλλά και για το γεγονός της εξαφάνισης της συζύγου και των παιδιών του.

Στην Ελλάδα του 2013, κι ενώ η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δηλώνει πρόθυμη υποστηρίκτρια ενός προαναγγελθέντος πολέμου, που θα στείλει και άλλους απελπισμένους στην προσφυγιά, συλλαμβάνονται και κρατούνται πρόσφυγες που ξέφυγαν από τον όλεθρο, αντί να φιλοξενούνται σε κατάλληλα κέντρα υποδοχής και να τους χορηγείται άσυλο. Η Κυβέρνηση θυσιάζει αθώες ζωές μικρών παιδιών και νέων γυναικών φοβούμενη μην... παρεξηγηθεί από την ακροδεξιά ισχυρή συνιστώσα της εάν εφαρμόσει τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν το καθεστώς των προσφύγων. Τον Μάιο, στη Λέρο, ήταν η εξάχρονη Σεμέλ. Σήμερα, στη Σάμο, δύο μωρά παιδιά και μια τριαντάχρονη γυναίκα.

Αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό σε κανένα κράτος δικαίου.

Πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες των αρμοδίων αρχών και της Πολιτείας στο ανώτατο επίπεδο, της ίδιας της Κυβέρνησης, που προωθεί συστηματικά  την απανθρωπιά και προπαγανδίζει την αντίληψη ότι κάθε «απόκρουση» «λαθραίου» ανθρώπου στα σύνορα συνιστά δήθεν αποτελεσματική λειτουργία του Κράτους, αποκρύπτοντας ότι αυτές οι ενέργειες στοιχειοθετούν ευθεία παραβίαση των υπερνομοθετικών δεσμεύσεων της χώρας και του διεθνούς ποινικού και ανθρωπιστικού δικαίου, δηλαδή αυξημένης ισχύος κανόνων δικαίου.

Η δραματική αυτή ιστορία αφήνει ανεξίτηλο μελανό στίγμα για τους αρμόδιους που αδιαφόρησαν, για την Κυβέρνηση, για την ελληνική Πολιτεία και συνιστά πλήγμα στο Κράτος Δικαίου. Η διερεύνηση και απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών, η λογοδοσία εκείνων που θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές στο βωμό της «πάταξης» της «λαθρομετανάστευσης» αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Το ίδιο και η στήριξη του τραγικού πατέρα.

Κατόπιν της δραματικής αυτής εξέλιξης, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Δημήτρης Τσουκαλάς έκαναν διάβημα στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την ιδιαίτερη υποστήριξη του Ουασίμ Αμπουνάχι, τόσο ως προς την μέριμνα για την κατά το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση της επώδυνης διαδικασίας ταυτοποίησης των θανόντων μελών της οικογένειάς του, όσο και ως προς την πλαισίωσή του και την περαιτέρω υποστήριξη του αιτήματός του να μεταβεί στη Σουηδία όπου διαμένουν άλλα μέλη της οικογένειάς του που θα τον στηρίξουν σε αυτή την τραγική στιγμή της ζωής του.

Οι Βουλευτές:

Κατριβάνου Βασιλική

Κωνσταντοπούλου Ζωή

Τσουκαλάς Δημήτρης

To Γραφείο Τύπου