Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/04/1998

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή, τόνισε:

"Ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του αντί να καταφεύγουν σε τακτικούς ελιγμούς για να εκτονώσουν τις αντιδράσεις, αντί να επιστρατεύουν κομματικές πειθαρχίες και διαδικαστικές επινοήσεις, καλό είναι να επανεξετάσουν την πολιτική τους επί της ουσίας για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Οι μεγάλοι ένοχοι για την κατάσταση της Ολυμπιακής και την αποτυχία του προγράμματος εξυγίανσης επιχειρούν να εμφανιστούν σήμερα ως δήθεν εξυγιαντές. Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση δεν οδηγεί στην εξυγίανση της Ολυμπιακής, οδηγεί στην αποδιάρθρωση. Είναι ένα νομοσχέδιο προκλητικό, με πρωτοφανείς αντεργατικές ρυθμίσεις, που περιφρονούν κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου και προκαλούν δραματικές ανατροπές στο κοινωνικό πεδίο.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι στην υπόθεση της Ολυμπιακής Αεροπορίας συγκεντρώνονται πολλά και κρίσιμα πολιτικά προβλήματα, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη σήμερα προωθεί μέτρα με τα οποία αποδιοργανώνεται κάθε έννοια συλλογικών συμβάσεων, κοινωνικού διαλόγου και προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων έξω και από τον Κοινοτικό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Την ίδια ώρα άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη αναβαθμίζουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενισχύουν τις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου και αναζητούν τρόπους κατοχύρωσης του 35ωρου σ΄ένα πλαίσιο διασφάλισης της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά και στήριξης της κοινωνικής συνοχής.

Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, χωρίς να εντάσσει σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προωθεί διαδικασίες οι οποίες, θα χρησιμοποιηθούν ως πιλότος για ευρύτερη χρήση. Δεν οδηγείται στην εξυγίανση η Ολυμπιακή, οδηγείται στην αποδιάρθρωση. Κι αν η κυβέρνηση επιμείνει και δεν επανεξετάσει επί της ουσίας την πολιτική της, τότε επιδιώκει την αποδιάρθρωση. Το πρόβλημα είναι γενικότερο πολιτικό πρόβλημα. Το σύνολο των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η σιωπή είναι συνενοχή, που δεν καλύπτεται ούτε με το άλλοθι της κομματικής πειθαρχίας".

To Γραφείο Τύπου