Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/10/2013

Επίσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου και Χρήστου Μαντά, στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού Ελληνικού επισκέφθηκαν σήμερα η βουλευτής της ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης Βασιλική Κατριβάνου και ο βουλευτής της ΕΕΚΕ Υγείας Χρήστος Μαντάς, που συζήτησαν με τους εθελοντές. Αφορμή για την επίσκεψη ήταν ο αιφνιδιαστικός έλεγχος που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη στο χώρο, κλιμάκιο του ΕΟΦ, παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνοδεία αστυνομικού.

Κοινή εκτίμηση των εθελοντών είναι ότι ο έλεγχος αποσκοπούσε στο στιγματισμό του Κοινωνικού Ιατρείου, καθώς η υποστήριξη που παρέχουν εντελώς δωρεάν σε χιλιάδες ανασφάλιστους, τόσο το ίδιο, όσο και ανίστοιχες δομές αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, διαψεύδει οικτρά τους ισχυρισμούς περί “success story” της κυβέρνησης. Κι αυτό, στο βαθμό που επισημαίνει τον κίνδυνο μιας άνευ προηγουμένου υγειονομικής-ανθρωπιστικής κρίσης. Σήμερα που οι δημόσιες δομές συρρικνώνονται καθημερινά, και που με τα πλέον επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι ανασφάλιστοι, ως εκ τούτου λοιπόν αποκλεισμένοι από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και την πρόσβαση σε φάρμακα, η κυβέρνηση επιδιώκει την υπονόμευση μιας δομής όπως αυτή του Ελληνικού, που σε λιγότερο από δύο χρόνια λειτουργίας έχει προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας και φάρμακα σε 16.000 επισκέπτες εντός και εκτός Αττικής – είτε πρόκειται για ανασφάλιστους, είτε για ασφαλισμένους που δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή. Το γεγονός ότι δομές όπως το ΜΚΙΕ υποστηρίζουν καθημερινά ανασφάλιστους και μετανάστες χωρίς κανένα χρηματικό αντίτιμο, και το γεγονός ότι η λειτουργία τους είναι ευθέως ανταγωνιστική προς τη λογική της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της φιλανθρωπίας, είναι κάτι που η παρούσα κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να ανεχτεί.

Η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να στιγματίσει το ΜΚΙΕ έπεσε, βεβαίως, στο κενό. Όχι μόνο γιατί το κλιμάκιο του ΕΟΦ δεν διαπίστωσε καμία “παρατυπία”, όπως εξάλλου αναμενόταν. Αλλά και γιατί το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού χαίρει μιας ευρύτατης κοινωνικής νομιμοποίησης, και αποτελεί πηγή έμπνευσης για ανάλογες προσπάθειες σε ολόκληρη τη χώρα, χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά 230 εθελοντών, το έργο των οποίων στηρίζεται σε ένα ακόμα ευρύτερο δίκτυο αλληλέγγυων πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό των εθελοντών του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου. Η λογική στην οποία στηρίζεται η λειτουργία του, αυτή δηλαδή της καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, αποτελεί παράδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι δημόσιες δομές υγείας. Είναι βέβαιο ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα αξιοποιήσει το παράδειγμα αυτό στο έπακρο.

To Γραφείο Τύπου