Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/04/1998

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας

Με τονΠρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας κ.Κβαζνιέφσκι συναντήθηκαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝΝίκος Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Μπίστης, μέλοςτης ΠΓ, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικήςπολιτικής.

Μετά τη συνάντηση ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

"Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πολωνίας έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν κοινό συμφέρον και ζητήματα στα οποία μπορούν να αναπτύξουν σε διμερές επίπεδο πρωτοβουλίες. Το πρόβλημα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμμετοχής της Πολωνίας και της Κύπρου στην Ε.Ε. και τα ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με την προώθηση κοινωνικής πολιτικής και κοινής εξωτερικής πολιτικής, στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδιαφέρον για μας είναι και το ότι συζητήσαμε τη δυνατότητα ανάπτυξης των σχέσεων με κόμματα της δημοκρατικής Αριστεράς, του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου και στην Πολωνία προκειμένου να αναλάβουμε και σε κομματικό επίπεδο, σε διμερές πλαίσιο κοινές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής, τη διεύρυνση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας. Ελλάδα και Πολωνία έχουν πολλά πράγματα κοινά, δεσμούς φιλίας, ιστορικούς δεσμούς, αλλά και σχέσεις μέλλοντος και προοπτικής".

Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Πολωνίας στην Ε.Ε.

"Η Πολωνία ενδιαφέρεται και νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να την στηρίξει. Είναι θετικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στις προσπάθειες που κάνει και η Πολωνία να ενταχθεί. Εκείνο που επισημάναμε είναι ότι δεν θα πρέπει οι οποιεσδήποτε εμπλοκές στην πορεία ένταξης της Κύπρου να επηρρεάσουν τη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. Εκεί είναι που πρέπει η Ε.Ε., αλλά και ο διεθνής παράγοντας να μην αφήσει διαδικαστικές εμπλοκές που ενδεχομένως θα επιθυμεί και θα προκαλέσει η Τουρκία. Να ολοκληρωθούν ομαλά και στην ώρα τους οι διαδικασίες ένταξης και της Πολωνίας, της Κύπρου και των άλλων χωρών".

Για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς

"Είναι ένα θέμα που απασχολεί την Πολωνία και άλλες χώρες ενδιαφέρονται για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είναι στα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος Ελλάδας- Πολωνίας. Γνωρίζετε ότι η θέση του ΣΥΝδίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ΔΕΕ σε πυλώνα για την εφαρμογή μιας κοινής πολιτικής για την άμυνα στην Ευρώπη".

To Γραφείο Τύπου