Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
20/04/1998

31 χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

20 Απριλίου 1998

Με αφορμή την συμπλήρωση 31 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ επισημαίνει:

31 χρόνια συμπληρώνονται από την αποφράδα ημέρα που οι Απριλιανοί πραξικοπηματίες αλυσόδεσαν τη χώρα και τη δημοκρατία.

Τα δεινά που προκάλεσε η δικτατορία του ΄67 παραμένουν έντονα χαραγμένα στην ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού παρά τις προσπάθειες παραφθοράς των ιστορικών γεγονότων και εξοικείωσης των νεώτερων γενεών με αυτή την μελανή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.

Η κατάργηση στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η τραγωδία που προκάλεσε το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο, καταγράφουν το επτάχρονο δικτατορικό καθεστώς, ως μια από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Η πτώση της χούντας, καρπός του αντιδικτατορικού αγώνα και της προδοσίας της Κύπρου, τροφοδότησε ελπίδες και αγώνες για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Σήμερα, εικοσιτέσσερα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, λίγο πριν από το 2000, η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες και την πραγματικότητα τροφοδοτεί την απαίτηση για ριζική αλλαγή πολιτικής και συσχετισμών στην πολιτική μας ζωή.

Η δυσμενής τροχιά της οικονομίας και η ανησυχητική αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, τα ανοιχτά και οξυμμένα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής, προσδίδουν ένα επίκαιρο νόημα στους αγώνες για δημοκρατία, ανεξαρτησία και αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Η δημοκρατία στις μέρες μας γίνεται πιό ισχυρή και ασφαλής, όσο πιό πολύ εμβαθύνεται και αναπτύσσεται με πολιτικές που ενισχύουν το κοινωνικό της περιεχόμενο και την αποκέντρωση εξουσιών και πόρων.

Τα εθνικά μας συμφέροντα προασπίζονται αποτελεσματικότερα, όχι με τον ανέξοδο υπερπατριωτισμό και απομονωτισμό, αλλά με σχεδιασμένες πρωτοβουλίες διαλόγου και ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, στο έδαφος της διεθνούς νομιμότητας.

To Γραφείο Τύπου