Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/04/1998

Ο Λ.ΚΥΡΚΟΣ για το θάνατο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

23 Απριλίου 1998

Μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Λεωνίδας Κύρκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ηγέτης της συντηρητικής παράταξης επί δεκαετίες, άνθρωπος που σφράγισε την πολιτική ζωή του τόπου, πέρασε στην Ιστορία συνοδευόμενος από την καθολική συγκίνηση και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων.

Στη δεύτερη φάση της πολιτικής του σταδιοδρομίας, μετά την κατάρρευση της χούντας, μπορεί να διακρίνει κανείς τρία κορυφαία σημεία: Πρώτον, τη συμβολή του στην εμπέδωση του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και τη νομιμοποίηση του κομμουνιστικού κινήματος. Δεύτερον, τη στάση του στο δημοψήφισμα που επηρρέασε αποφασιστικά το αποτέλεσμα κατά της μοναρχίας, εξου και το μίσος των βασιλικών εναντίον του και τρίτον, την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Αυτά εμφάνισαν ένα νέο πρόσωπο, διεύρυναν την απήχησή του στον λαό και του εξασφάλισαν τον σεβασμό και των αντιπάλων που τόσο χαρακτηριστικά εκφράζεται από την καθολική συγκίνηση γύρω από τη σωρό του.

Ο Καραμανλής δίδαξε ένα άλλο ήθος πολιτικού άνδρα. Λιτός και αυστηρός στην ιδιωτική του ζωή, εχθρός της εύκολης ρητορείας και της δημαγωγίας, ήξερε πότε έπρεπε να αποχωρήσει και να παραμείνει στη σιωπή. Ο θάνατός του συμπίπτει με την κρίση του πολιτικού συστήματος του δικομματισμού του οποίου υπήρξε επίμονος υποστηρικτής. Δεν είναι ώρα για ένα συνολικό απολογισμό του έργου του. Αυτό είναι έργο της Ιστορίας".

To Γραφείο Τύπου