Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/11/2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων για Β.Σακκά

Ο Βαγγέλης Σακκάς, ένας πρώην τοξικοεξαρτημένος που βρισκόταν στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης του Θ.Π. 18 Άνω, έχει εδώ και καιρό οδηγηθεί και κρατείται στη φυλακή Λάρισας για πράξεις που έκανε κατά τη διάρκεια της εξάρτησης του. Ο Βαγγέλης, ένας άνθρωπος που η μόνη του οικογένεια είναι το 18 Άνω, εξάντλησε κάθε νομικό περιθώριο για να αφεθεί ελεύθερος και να συνεχίσει τη θεραπεία του στο πρόγραμμα απεξάρτησης, έφτασε ακόμα και στο σημείο να κάνει απεργία πείνας, την οποία όμως αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη εξαντλεί κάθε αυστηρότητα πάνω σε τοξικοεξαρτημένους οι οποίοι βρίσκονται σε θεραπεία. Οι δικαστικοί λειτουργοί, θεώρησαν για ακόμη μια φορά, ότι ένας άνθρωπος που έχει καταφέρει να παλέψει ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό και να τον νικήσει, ένας άνθρωπος που παλεύει για να σταθεί στα πόδια του και να αλλάξει ολοκληρωτικά τον τρόπο ζωής του, δεν δικαιούται από την πολιτεία μια δεύτερη ευκαιρία. Έτσι, τον καταδίκασαν ερήμην του σε μακροχρόνια φυλάκιση για αστεία πραγματικά συμβάντα για έναν τοξικομανή (συναλλαγή μεταξύ τοξικομανών και μικροκλοπές), αγνοώντας παντελώς τον νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2013, ο οποίος είναι ευνοϊκός για τοξικομανείς που βρίσκονται είτε σε στάδιο θεραπείας είτε έχουν ολοκληρώσει την απεξάρτηση και αγνοώντας και τον «μειωμένο καταλογισμό» ο οποίος ισχύει για τις πράξεις τοξικοεξαρτημένων οι οποίοι βρίσκονταν υπό την επήρεια ουσιών.

Το Εφετείο του Βαγγέλη Σακκά είναι στις 13 Νοεμβρίου. Εκείνη τη μέρα θα κριθεί από τη δικαιοσύνη για μια ακόμη φορά, το αν ο Βαγγέλης δικαιούται μια ακόμη ευκαιρία στη ζωή.

Καλούμε τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, έστω και τώρα, να απαλλάξουν τον Βαγγέλη από κάθε κατηγορία και να του επιτρέψουν να συνεχίσει την προσπάθεια του στο Θ. Π. του 18 Άνω. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, θα είναι δημοκρατικό και ανθρώπινο έλλειμμα και θα μας βρει απέναντι της.

Τμήμα Δικαιωμάτων