Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/11/2013

Ερώτηση Ε. Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων: Άμεση ανάγκη στελέχωσης και έναρξης των μαθημάτων στο Δημόσιο ΙΕΚ Πύργου

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαίρως καταγγείλει την Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση  ειδικοτήτων  των δημοσίων ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και έχει σαφώς διατυπώσει την θέση ότι αυτές οι πολιτικές έρχονται να παραχωρήσουν πτυχές της δημόσιας δωρεάν παιδείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Έχει αμφισβητήσει το επιχείρημα του Υπουργείου Παιδείας ότι αυτές οι ειδικότητες θα καλυφθούν από τη λειτουργία των δημοσίων ΙΕΚ καθώς αυτά υποχρηματοδοτούνται, υποστελεχώνονται και συνολικά υποβαθμίζονται ακριβώς για να οδηγούνται όλοι οι μαθητές στην ιδιωτική αγορά παιδείας-κατάρτισης.

Δυστυχώς οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές μέσω της εφαρμογής του Μνημονίου στην δημόσια εκπαίδευση-κατάρτιση έχουν οδηγήσει πέραν από την υποβάθμιση ακόμη και στη μη λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων.

Δέκα τρεις (13) μέρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη των μαθημάτων (21-10-2013), το Δημόσιο Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης Πύργου παραμένει κλειστό. Συγκεκριμένα δεν υπάρχει ούτε ένας διοικητικός υπάλληλος για να εξετάσει τις αιτήσεις πρόσληψης εκπαιδευτικών. Ο μοναδικός διοικητικός υπάλληλος που είχε απομείνει ήταν ο πρώην Διευθυντής του ΙΕΚ, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση καθώς ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να ελέγχει ταυτόχρονα αιτήσεις εκπαιδευτικών, να αναζητεί εξωτερικά εργαστήρια για την πρακτική των μαθητών, να κάνει εγγραφές, να δίνει βεβαιώσεις κ.α. Ο Διευθυντής του ΙΕΚ, είχε  αιτηθεί για την διάθεση εκπαιδευτικού χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, είχε αποστείλει επανειλημμένως έγγραφα προς την κεντρική υπηρεσία, τη Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης ζητώντας την πρόσληψη με διάθεση ή απόσπαση δυο τουλάχιστον διοικητικών υπαλλήλων ενώ είχε ενημέρωσε και τηλεφωνικώς τον Περιφερειάρχη Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας που έχει και την αρμοδιότητα στελέχωσης του ΙΕΚ χωρίς αποτέλεσμα. Όλα τα παραπάνω τον οδήγησαν στην παραίτηση. Επομένως δεν έχει γίνει καμία απολύτως πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού.

Σημειώνεται ότι στο γʼ εξάμηνο έχουν εγγραφεί συνολικά για τα δυο τμήματα στην ειδικότητα «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» και τα τμήματα «Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής» και «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης» ενενήντα πέντε (95) μαθητές.

Επιπλέον στις δυο νέες ειδικότητες που εγκρίθηκαν, έχουν εγγραφεί συνολικά πενήντα πέντε (55) παιδιά και συγκεκριμένα τριάντα (30) στο τμήμα «Μαγειρικής Τέχνης» και είκοσι πέντε (25) παιδιά στο τμήμα «Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων».

Εκατόν πενήντα σπουδαστές (150) δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα τους και δεν γνωρίζουν πότε και εάν θα συμβεί αυτό.

Επειδή η εκπαιδευτική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και το Δημόσιο ΙΕΚ Πύργου είναι παντελώς υποστελεχωμένο διοικητικά και εκπαιδευτικά.

Επειδή η στέρηση του δικαιώματος πρόσβασης στην Δημόσια Εκπαίδευση-Κατάρτιση, σε συνθήκες μαζικής φτωχοποίησης του ελληνικού λαού αποτελεί κατάφορη αδικία για τα φτωχά λαϊκά στρώματα

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Πρόκειται να λειτουργήσει φέτος το Δημόσιο ΙΕΚ Πύργου; Αν ναι, πότε πρόκειται να ανακοινωθεί η πρόσληψη-διάθεση του απαραίτητου προσωπικού; Εάν όχι, ποιοι λόγοι οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση;

•    Εάν λειτουργήσει τι μέτρα θα ληφθούν για να μην ξανασυμβεί ανάλογη υποστελέχωση;

Η ερωτώσα βουλευτής

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη