Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/11/2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ν. ΒΟΥΤΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

Με ενδιαφέρον βλέπω τα χαμόγελα και την ευχαρίστηση των συγκυβερνώντων, κομμάτων και των βουλευτών τους. Είναι πανευτυχείς γιατί έγινε μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στις 4.30 το πρωί στην ΕΡΤ, έτσι ώστε να προστεθεί μια ακόμα χάντρα παρανομίες στις χάντρες αυτές της παράνομης διαδικασίας που στην αρχή, στις 11 Ιουνίου, έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ  και σήμερα έχουμε οδηγηθεί σε ένα πλήρες αδιέξοδο, επικίνδυνο αδιέξοδο.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης συνιστά πράξη πολιτικής αποσταθεροποίησης, Το λέμε ευθέως. Και συνιστά επίσης πράξη εκνομη με την έννοια ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) όπως είναι γνωστό έχει εκπέσει γιατί έχει παρέλθει από αρκετές μέρες η όποια ισχύς της για συζήτηση, το ΣτΕ δεν έχει εκδώσει απόφαση. Έχουν περάσει πέντε μήνες. Η προτεραία κατάσταση βρίσκεται σε νομιμότητα. Αυτό το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

Έγινε λοιπόν μια επιχείρηση όπου απομακρύνθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι από μέσα, αυτοί που έδιναν σήμα σε εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από συχνότητες αυτούς τους 4-5 μήνες, απομακρύνθηκαν και μόνη της η αστυνομία προχώρησε ίσως σε καταγραφή των υλικών και των μηχανημάτων, ενώ και από την παραγγελία που είχαν πάρει στις απολύσεις τους οι εργαζόμενοι από κει είχαν μπει υπεύθυνοι για την ασφάλεια και τη χρήση και τη λειτουργία αυτών των μηχανημάτων. Από κείνη την ώρα δεν επιτρέπεται σε κανέναν να μπει μέσα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, από τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους, από τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, από την ΕΣΗΕΑ, δηλαδή από δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων.  Και εξελίσσεται μια αστυνομική επιχείρηση στην οποία παίζεται το εξής πινγκ-πονγκ, το ζήσαμε από κοντά περίπου 10-12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, που ήμασταν από νωρίς εκεί. Είναι μέσα ένας εισαγγελέας ο οποίος λέει, εγώ παρευρίσκομαι απλώς, ειδοποιήθηκα στις 12.30, παρευρίσκομαι απλώς για να μην υπάρξουν κάποιες ποινικά κολάσιμες καταστάσεις, δεν έχω δώσει καμία σχετική άδεια ή εντολή ή οτιδήποτε άλλο και είναι και ο ταξίαρχος –δεν αναφέρω το όνομά του, μας το ανέφερε-  που είναι επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης, όπου η ΓΑΔΑ λέει, εμείς παίρνουμε εντολές από τον εισαγγελέα.

Για κάποιους από μας αυτό το πινγκ-πονγκ είναι πασίγνωστο και είναι μια αντιδημοκρατική συμπεριφορά που θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε περαιτέρω πολιτική όξυνση μαζί και με τις ενέργειες που γίνονταν από τον κ. Αρβανιτόπουλο για τα Πανεπιστήμια και ενώ βρίσκεται η χώρα δια της κυβέρνησης, έτσι όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, σε μία σκληρή στιγμή όπου καλείται να κλείσει τις αμυντικές βιομηχανίες την άλλη βδομάδα κ.λπ.  Και μέσα στο κλίμα που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη βδομάδα.

Θέλω να σας θέσω κι ένα δεύτερο ζήτημα που κανονικά θα έπρεπε όλους και όλες να σας απασχολήσει, και παρακαλώ και τον κ. Υπουργό να το προσέξει.

Σας απαγορεύουμε να θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξουν βουλευτές εδώ πέρα μέσα δύο ταχυτήτων, δύο επιπέδων δικαιωμάτων.

Προσέξτε γιατί το λέω αυτό. Στην οδό Μαραθώνος επί μιάμιση ώρα με ΜΑΤ, ασπίδες και χημικά μας απαγορευόταν σε δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουμε, να βαδίσουμε.  150 μέτρα μακριά από την Αγία Παρασκευή.  Αν θεωρείτε κανείς από σας, είτε βρεθεί είτε δεν βρεθεί, σε τέτοια κατάσταση, γιατί εμείς κι άλλες φορές βρεθήκαμε και μέσα από τα κάγκελα και έξω από τα κάγκελα, αν θεωρείτε πως έχει κανείς δικαίωμα να απαγορεύει σε βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου να προχωρήσουν για να πάνε προς το κτίριο της ΕΡΤ, είναι πολύ γελασμένος.  Αυτά τα έκτακτα μέτρα περιστολής της δημοκρατίας δεν θα περάσουν από τη συγκυβέρνηση του άθλιου μνημονίου.  Και πρέπει να πάρετε τις ευθύνες σας. 

Όταν φτάσαμε, μετά από μιάμιση ώρα, μπροστά στην ΕΡΤ, αφού γινόταν πάλι ένα πινγκ-πονγκ για να δώσει εντολή το Υπουργείο, η ΓΑΔΑ κ.λπ. να μας αφήσουν να περάσουμε, βρεθήκαμε μπροστά σε καγκελόφρακτες καταστάσεις, με αλυσίδες, όπου επίσης και πάλι, πέραν των συνδικαλιστικών εκπροσώπων κ.λπ., σε κανέναν βουλευτή, άντρα ή γυναίκα, του Κοινοβουλίου  δεν επετράπη η είσοδος στο χώρο της ΕΡΤ.  Τουλάχιστον τρεις ώρες που ήμουν εκεί, ενδεχομένως συνεχίζει ακόμα αυτή η απαγόρευση.

Ποιος έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό; Σας θίγει καθόλου; Σας αφορά; Τι είμαστε; Τι είστε; Πώς μπορεί έτσι να λειτουργήσει η δημοκρατία;  Όταν δηλαδή ο βουλευτής δείχνει πάνω ψηλά την ταυτότητά του και θέλει να προχωρήσει –επειδή είπατε προηγούμενα κ. Κυριαζίδη ότι δεν υπάρχει τίποτα έκτακτο που έγινε χθες το βράδυ- σας παρακαλώ πολύ προπετής για μια ακόμη φορά, προπετής κ. Κυριαζίδη…. Με συγχωρείτε κ. Πρόεδρε, διαγράψτε το… Αλλά  πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε, λέτε, δεν έγινε τίποτα έκτακτο. Δεν είναι έκτακτο αυτό; Την ίδια ώρα ο μεν κ. Καψής δηλώνει, το έμαθα από τον ΣΚΑΪ. Βγαίνει στο ΣΚΑΪ και λέει, ευτυχώς που υπάρχουν και τα κανάλια για να μας ειδοποιούν… Ο κ. Κεδίκογλου, τον άκουσα ο ίδιος στις 9 η ώρα, δηλώνει ότι για την επιχείρηση ήταν σε συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης  Εγώ –ο κ. Κεδίκογλου- το έμαθα σήμερα το πρωί.  Και ενδεχομένως και άλλοι, υπεύθυνοι, λιγότερο υπεύθυνοι, της ενημέρωσης, της ραδιοτηλεόρασης. Τι κάνετε;

Ο εισαγγελέας στις 12.30 του είπαν να πάει μήπως γίνει κανένα ποινικώς κολάσιμο αδίκημα. Πήγε, διαπίστωσε πως δεν έγινε κανένα ποινικώς κολάσιμο αδίκημα και δεν παρουσιαζόταν επί δύο ώρες.

Άρα λοιπόν υπάρχουν δύο ατοπήματα, δύο μεγάλες ανομίες και παρανομίες. Η μία είναι μείζον ως προς την έκτασή της και ως προς το κρίσιμο ζήτημα που αφορά και εργαζόμενους και την ενημέρωση του ελληνικού λαού και τη δημιουργία της δημοκρατίας. Αλλά και η άλλη είναι μείζον, διότι, αν αυτό το πράγμα δεν σταματήσει και δεν σταματήσει με απόφαση της Βουλής, με απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων… Ποιο κ. Βορίδη ρωτάτε… Ότι όταν έχεις βουλευτική κάρτα μπορείς να περνάς στο δημόσιο δρόμο και να περπατάς. Ήμασταν στο δρόμο που περπάτησε ο Λαμπράκης πριν από 47 χρόνια και που τον αφήσανε να περπατήσει. Ίσως να μην το γνωρίζετε. Λυπάμαι πάρα πολύ. Κι εσείς κύριοι που είστε απόγονοι αυτής της μήτρας και της κουλτούρας και της παράδοσης, της πατριωτικής και της προοδευτικής…

Μην σπεύδετε να μιλάτε.. Σε παράνομη τότε πορεία ειρήνης, στον κόμβο των Αμπελοκήπων και πιο πάνω, ο Λαμπράκης και δύο συνοδοί του .. τον άφησαν να περάσει…

κ. Κωνσταντινόπουλε, σας μιλάω από το πρωί πρόσωπο με πρόσωπο και μου απαντάτε ότι είμαι ο κ. Καλφαγιάννης..  Ηρεμήστε… Σας λέω για βουλευτές που επεδείκνυαν την ταυτότητά τους και μας έσπρωχναν με τις ασπίδες μιάμιση ώρα και δεν έχετε την τσίπα να πείτε, να το εξετάσουμε.

Λυπάμαι πάρα πολύ για το κατάντημα. Δεν είστε συνιστώσα, είστε γρανάζι αυτής της άθλιας ακροδεξιάς πολιτικής.