Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/11/2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ στην Ολομέλεια της Βουλής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεκαπέντε μήνες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που έδωσε εντολή επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και τερματισμού των βάρβαρων και αναποτελεσματικών μέτρων λιτότητας, που έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία στο μη παρέκει. Μετά από 15 ολόκληρους μήνες είναι πια σε όλους τους έλληνες και όλες τις ελληνίδες ότι η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε.

Απέτυχε να αξιοποιήσει τη λαϊκή εντολή και να επαναδιαπραγματευθεί.

Απέτυχε να χαράξει στρατηγική διεξόδου.

Απέτυχε να συγκρατήσει στοιχειωδώς την οικονομική κατάρρευση.

Απέτυχε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που χτυπά τη πόρτα ολοένα και περισσότερων εκατομμυρίων συμπολιτών μας που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας άνεργοι, εξαθλιωμένοι.

 

Επιλέξατε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες και τις απατηλές προγραμματικές σας δεσμεύσεις, να ακολουθήσετε το δρόμο της πλήρους υποταγής στις επιθυμίες και τις υποδείξεις της τρόικας.

Ακόμα και όταν οι ίδιοι οι εταίροι μας παραδέχθηκαν τη λάθος συνταγή, η κυβέρνησή σας η κυβέρνηση  Σαμαρά μίλαγε για success story.

Ακόμα και όταν οι κυνικοί τεχνοκράτες του ΔΝΤ μίλησαν για διαγραφή μέρους του χρέους, η κυβέρνηση Σαμαρά σιώπησε.

Ακόμη και όταν το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, αποφάσισε τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τις ευθύνες της τρόικας στην αποτυχία του μνημονίου, η κυβέρνησή σας η κυβέρνηση Σαμαρά συνέχιζε να συγκαλύπτει τις ευθύνες.

Σήμερα την αποτυχία των επιλογών σας, προσδοκάτε να τη μετατρέψετε σε σκληρή τιμωρία δίχως τέλος για τον Ελληνικό λαό.

Μετά τη λεηλασία του εισοδήματος, τώρα ετοιμάζεστε να λεηλατήσετε και την ίδια την ιδιοκτησία.

Καταστρέφετε τη μικρή και μεσαία διαστρωμάτωση, διαλύετε τη παραγωγική βάση, συρρικνώνετε και τις τελευταίες ελπίδες της ελληνικής οικονομίας για ανάκαμψη.

Σε αυτές σας τις επιλογές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν έχετε πια  κανένα κοινωνικό έρεισμα, καμία λαϊκή νομιμοποίηση.

Μόνος σύμμαχός σας σε αυτή τη καταστροφική πορεία, μια μικρή ολιγαρχία προνομιούχων και ευνοημένων διαπλεκόμενων επιχειρηματιών.

Ακριβώς όμως επειδή έχετε χάσει κάθε κοινωνική και λαϊκή νομιμοποίηση, ακριβώς διότι η πολιτική η δική σας και της τρόικα, που εφαρμόζετε έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση στο λαό για να συνεχίσετε το καταστροφικό σας έργο, γίνεστε ολοένα και πιο επικίνδυνοι.  Επικίνδυνοι για την κοινωνία,  επικίνδυνοι για τον τόπο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία.

Πριν από πέντε μήνες αποφασίσατε πραξικοπηματικά χωρίς να το φέρετε στη Βουλή και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάλατε λουκέτο στη Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

Επί μήνες αρνηθήκατε να συμμορφωθείτε με την απόφαση του ΣτΕ.

Και επιμένοντας να παρανομείτε, να γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας ούτε καν τη Πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το λουκέτο στην ΕΡΤ, φέρατε προς κύρωση στη βουλή.

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά :

Προχθές με προκλητικό τρόπο, η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποφάσισε να χαρίσει στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών καναλιών που επί χρόνια λειτουργούν με προσωρινές άδειες που δεν τις έχουν πληρώσει, η κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να κάνει δωρεά,  τη δημόσια περιουσία των ψηφιακών συχνοτήτων στους ιδιοκτήτες.

Αφού βεβαίως προηγούμενα τους είχε δοθεί το προνομιακό καθεστώς του παρόχου σήματος.

Και δυο μέρες μετά, ολοκληρώνοντας πλήρως την εκτροπή και την μετατροπή της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας σε μιντιακή δημοκρατία εισέβαλαν με απόφασή σας αστυνομικές δυνάμεις, στο κτίριο της δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά, η κυβέρνησή σας, ετοιμάζεται να βάλει ξανά το μαχαίρι στη πληγή, με νέα μέτρα,

την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να φορολογήσετε ακόμα και τις στάνες και τις αγροικίες,

Χαρίζετε εκατομμύρια στη διαπλοκή

και φιμώνετε για χάρη της, Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, τη πραγματική  δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Και το χειρότερο  αυτό που μας ανησυχεί , σήμερα αποφασίζετε να μπείτε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ,  προκειμένου να μπορείτε πάλι νύχτα με την ησυχία σας να μπαίνετε στα σπίτια των ανθρώπων που χρωστάνε και να τα βγάζετε στον πλειστηριασμό, γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα.

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Αυτή τη θεσμική εκτροπή δε δικαιούμαστε να την αποδεχτούμε. Εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν δικαιούμαστε να ανεχθούμε να αποδεχθούμε αυτή τη μέγιστη θεσμική εκτροπή. Βεβαίως η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο εμάς.

Η ευθύνη βαραίνει όλους τον καθένα και την καθεμία από εμάς τους βουλευτές όλων των κομμάτων και των πτερύγων του κοινοβουλίου. Η ευθύνη είναι βαριά και  ιστορική.

Ας την αναλάβει ο καθένας και η καθεμιά, καθ´ όπως του αναλογεί.

Κύριε Πρόεδρε

Ενημερώνω και εσάς και το σώμα ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αποφάσισε το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής, να καταθέσει Πρόταση Δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η πορεία προς την οικονομική καταστροφή και την αναξιοπρέπεια του λαού μας πρέπει να σταματήσει τώρα.

Οφείλουμε, έχουμε χρέος να τη σταματήσουμε.

Η συρρίκνωση και η απαξίωση της δημοκρατίας, πρέπει να σταματήσει και να σταματήσει τώρα. Έχουμε χρέος να την εμποδίσουμε.

Και με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, των Ελληνίδων και των Ελλήνων, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε αυτήν την πορεία. Να σταματήσουμε την καταστροφή και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.