Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/11/2013

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Συνέντευξη Τύπου της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 Στην εκδήλωσή σας απευθύνω έναν θερμό χαιρετισμό.

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πολιτική των Μνημονίων έχει φτάσει σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο. Το ομολογούν ακόμα και οι ίδιοι οι αυτουργοί των Μνημονίων. Η καταστροφή που έχει προκληθεί στην χώρα τα τρία τελευταία χρόνια και μάλιστα χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα, αγγίζει πλέον τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.  Την ίδια στιγμή στο προσκήνιο έρχονται ξανά μετά από πολλές δεκαετίες ζητήματα υπεράσπισης της δημοκρατίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, των κοινοβουλευτικών θεσμών.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, ή Ελλάδα έχει μπροστά τους δύο δρόμους: ο ένας είναι ο δρόμος της υποταγής. Η τακτική του καλού μαθητή, ο οποίος υλοποιεί κάθε απαίτηση των δανειστών, όσο παράλογη και αν είναι, με την ελπίδα ότι θα κερδίσει κάποιου είδους ευνοϊκή μεταχείριση. Είναι η τακτική που υιοθέτησε ο κ. Σαμαράς για να κερδίσει τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, και η οποία έχει αποτύχει από την πρώτη στιγμή. Παρ όλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή, άσχετα με τις περιστασιακές διακηρύξεις περί αποφασιστικής διαπραγμάτευσης.

Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της αποδέσμευσης από το Μνημόνιο, ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση με στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Η ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας είναι η μόνη επιλογή διεξόδου για τον λαό μας, αλλά και για τους λαούς της Νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης για αλλαγή στην Ευρώπη. Και πρωταγωνιστής της μάχης αυτής είναι το κόμμα μας, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, για την οργάνωση των κοινωνικών αντιστάσεων και  την ανατροπή των Μνημονίων, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο την μετεξέλιξή του σε ενιαίο πολυτασικό κόμμα της Αριστεράς. Η συγκρότηση της Σοσιαλιστικής Τάσης μέσα στις γραμμές του νέου κόμματος, είναι μια εξαιρετική συμβολή στην διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του κόμματός μας.

Η εδραίωση του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, από την κατάρρευση του Τείχους και μετά, στηρίχτηκε σε μια ευρεία συναίνεση της Δεξιάς με την Σοσιαλδημοκρατία. Η μετατόπιση της Σοσιαλδημοκρατίας προς το στρατόπεδο του κεφαλαίου και των αγορών προκάλεσε ρήξη τόσο με το ριζοσπαστικό της παρελθόν όσο και με τα κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά την στήριξαν.

Η ανασυγκρότηση των σοσιαλιστών σε έναν ρεύμα κατηγορηματικά αντίθετο με την νεοφιλελευθερισμό, υπήρξε για όλα αυτά τα χρόνια το ζητούμενο. Σήμερα, με δεδομένη την κρίση, προκύπτει ακόμα πιο επιτακτικά η αναδιοργάνωση ενός σοσιαλιστικού ρεύματος, που θα εντάσσεται στην Αριστερά, θα συμπορεύεται με τις υπόλοιπες δυνάμεις της και θα εργάζεται για μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας αντίθετη με τον νεοφιλελευθερισμό.

Στην βάση αυτή, η συγκρότηση της Σοσιαλιστικής Τάσης μέσα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εξαιρετικό βήμα. Γνωρίζω ότι σχεδόν όλα τα ιδρυτικά της μέλη συναντώνται εδώ μέσα από διαδρομές σύγκρουσης με την μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία. Έρχονται έχοντας δώσει μάχη από θέσεις αρχών για την υποστήριξη ενός αριστερού σοσιαλιστικού σχεδίου. Σήμερα μάχονται στις ίδιες γραμμές με δυνάμεις προερχόμενες από όλα τα ιστορικά ρεύματα της Αριστεράς, και συγκροτούν από κοινού ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα με εναλλακτική πρόταση και προοπτική εξουσίας. Στρατηγικός στόχος είναι η ανατροπή των Μνημονίων, μια νέα ανάπτυξη προσανατολισμένη στις κοινωνικές ανάγκες, και ο δρόμος για τον Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην πορεία αυτή, ο ρόλος της Σοσιαλιστικής Τάσης είναι καθοριστικός, καθώς η παρουσία της και η συμβολή της βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ να συναντηθεί με κοινωνικές δυνάμεις που έχουν διαρρήξει ολοκληρωτικά την σχέση τους με την μεταλλαγμένη νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Εύχομαι δύναμη και δημιουργικότητα στην παρουσία σας και στον κοινό μας αγώνα. Η παρουσία τάσεων και ιδεολογικών ρευμάτων είναι πλούτος και δύναμη για το κόμμα μας, εφ όσον η συνάντηση των ρευμάτων αυτών γίνεται με όρους αρχών, σύνθεσης και ειλικρινούς συντροφικότητας. Είμαι απόλυτα πεισμένος όπως και το σύνολο των μελών του κόμματος, ότι η διαδρομή σας θα δικαιώσει την πεποίθηση αυτή.

Συντροφικά,

Αλέξης Τσίπρας