Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/11/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού - Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης εξωθείται σε κλείσιμο;

Θέμα: Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης εξωθείται σε κλείσιμο; Μολονότι βρισκόμαστε στο μήνα Νοέμβριο, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τα μαθήματα για τη νέα σχολική χρονιά, ενώ, την ίδια στιγμή,  απειλείται με έξωση από το ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται, ιδιοκτησίας ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, έως το τέλος της χρονιάς.

Επανερχόμαστε στο θέμα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), για το οποίο είχαμε καταθέσει ερώτηση τον περασμένο Ιούλιο, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, δεν έχει δοθεί ακόμη καμία λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. 

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ωδεία  της χώρας, του οποίου το πρόγραμμα σπουδών αποτελεί κατοχυρωμένο υπόδειγμα για τη συγκρότηση των προγραμμάτων σπουδών όλων των ωδείων. Στο ωδείο σπουδάζουν  συνήθως  περισσότεροι από 430 μαθητές, χωρίς να καταβάλλουν δίδακτρα, και απασχολούνται 80 περίπου καθηγητές, μονίμοι, αορίστου χρόνου και  ωρομίσθιοι.

Τα μαθήματα ωστόσο φέτος δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, μολονότι βρισκόμαστε στο μήνα Νοέμβριο, καθώς δεν έχει διοριστεί  το νέο Διοικητικό Συμβούλιο,  μετά τη λήξη της θητείας του προηγούμενου στις 23.8.2013. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τη διενέργεια των απαιτούμενων προσλήψεων συμβασιούχων καθηγητών, χωρίς τις οποίες είναι  αδύνατη η έναρξη των μαθημάτων για τη νέα σχολική χρονιά. Έτσι η ανάγκη διορισμού του  νέου  Διοικητικού Συμβουλίου καθίσταται απολύτως επιτακτική.

Την ίδια στιγμή η επιχορήγηση του ΚΩΘ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ είχε καθοριστεί στα 780.000 ευρώ για το 2013, πρόσφατα μειώθηκε κατά 10%, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσληψη  καθηγητών. Επιπλέον για το 2014 η επιχορήγηση θα  είναι μόνο 750.000 , δηλαδή ακόμη πιο συρρικνωμένη, ώστε το ΚΩΘ δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα λειτουργικά του έξοδα.

Από τον Ιούνιο του 2013 το ΚΩΘ αντιμετωπίζει και στεγαστικό πρόβλημα, καθώς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που είναι ο ιδιοκτήτης του ιστορικού  κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται  το ΚΩΘ εδώ και 35 χρόνια,  απέστειλε απόφαση εκτέλεσης έξωσης καθώς δεν του καταβάλλεται ενοίκιο για τη χρήση του κτιρίου.   Έκτοτε  έγιναν αλλεπάλληλες συζητήσεις ανάμεσα  στους εμπλεκόμενους φορείς και στον Δήμο Θεσσαλονίκης για  την εξεύρεση κάποιας λύσης, χωρίς ωστόσο κανένα  αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του  ΙΚΑ- ΕΤΑΜ πρόκειται να  προβεί στα μέσα του Δεκέμβρη του 2013 στην εκτέλεση απόφασης έξωσης από το κτίριο αν δεν υπάρξει συμφωνία με  το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την καταβολή  ενοικίου ύψους 9.000 ευρώ, ή για ανταλλαγή κτιρίων.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2006 με την με αρ.ΥΠΠΟ/ΔΙΝΣΑΚ/99210/2793/29.11.06 Υπουργική Απόφαση κήρυξε την αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτιρίου ιδιοκτησίας ΙΚΑ – ΕΤΑΜ όπου στεγάζεται το ΚΩΘ, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα στέγασης του ΚΩΘ.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.    Πότε θα διοριστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΩΘ ώστε να ξεκινήσουν οι προσλήψεις των καθηγητών για να αρχίσει η νέα σχολική χρονιά

2.    Προτίθεστε να αυξήσετε την επιχορήγηση που λαμβάνει το ΚΩΘ ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα λειτουργικά του έξοδα και να συνεχίσει να επιτελεί το σημαντικότατο πολιτιστικό του έργο;

3.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να βρεθεί οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΚΩΘ;

4.    Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτριωσης του ιστορικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ΚΩΘ ώστε να επιλυθεί οριστικά το στεγαστικό του πρόβλημα; Πρόκειται να επισπεύσετε τις διαδικασίες;

5.    Υπάρχουν σκέψεις για πώληση του διατηρητέου κτιρίου από  το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης

Μαρία Κανελλοπούλου

Ευαγγελία Αμμανατίδου

Τζένη Βαμβακά

Έφη Γεωργοπούλου

Παναγιώτα Δριτσέλη

Γιώργος Πάντζας

Πέτρος Τατσόπουλος