Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/11/2013

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση ανάγκη υλοποίησης των προαποφασισμένων παρεμβάσεων στη λεκάνη του Ασωπού...

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Άμεση ανάγκη υλοποίησης των προαποφασισμένων παρεμβάσεων στη λεκάνη του Ασωπού, κατασκευής κεντρικού διυλιστηρίου, κατασκευής κεντρικού αγωγού ύδρευσης από την λίμνη Υλίκη, σύστασης Γραφείου Περιβάλλοντος και καθορισμός βιομηχανικού πάρκου.

Αρκετά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με το περιβάλλον στη περιοχή του νυν Δήμου Τανάγρας για τα οποία έχουν παρθεί αποφάσεις, οι οποίες χρήζουν  άμεσης υλοποίησης, ως πρώτο βήμα επίλυσης των περιβαλλοντικών και χωροταξικών προβλημάτων  στη βάση των υπαρχόντων δεσμεύσεων.

Συγκεκριμένα, επιτακτική είναι:

•    Η κατασκευή κεντρικού διυλιστηρίου ύδρευσης του Δήμου Τανάγρας, για την οποία έχει υπάρξει προμελέτη ύψους 25 εκ. ευρώ, και το ΥΠΕΚΑ σε παλαιότερη δέσμευσή του υποσχέθηκε ότι θα ενταχθεί  στο ΕΣΠΑ στα έργα των 50 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη δεσμευθεί για τον Ασωπό. Την συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζει ομόφωνα η 4η Ομάδα Δράσης που ασχολείται με τα θέματα της υδροδότησης της λεκάνης του Ασωπού, ενώ σύμφωνη είναι και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

•    Η κατασκευή κεντρικού αγωγού ύδρευσης ύψους 10 εκ. ευρώ, χάρη στον οποίο θα γίνεται η ύδρευση του κάμπου του Δήμου Τανάγρας από τη λίμνη Υλίκη, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί. Η υδροδότηση του κάμπου του Δήμου Τανάγρας από τα νερά που «χάνονται» τώρα από τη λίμνη Υλίκη, θα συμβάλλει στην άμεση περιβαλλοντική εξυγίανση του κάμπου και στη μη περαιτέρω επιβάρυνσή του, όπου σε συνδυασμό με τη τήρηση και την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη προστασία του περιβάλλοντος  από τις βιομηχανικές εταιρείες της περιοχής, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο μέλλον με τα προϊόντα της περιοχής.

•    Για την υλοποίηση όλων των προαναφερθέντων καθώς και για τον έλεγχο, είναι απαραίτητη η άμεση λειτουργία Γραφείου Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα, η σύσταση του οποίου έχει ήδη αποφασισθεί. Επισημαίνουμε ότι, ο Δήμος Τανάγρας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχωρεί α) κτίριο για τη στέγαση του Γραφείου, β) οχήματα και γ) υλικοτεχνικά μέσα για τη λειτουργία του Γραφείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά για το Γραφείο Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα, παρόλο που δύο υπάλληλοι έχουν ήδη διορισθεί γα τη στελέχωσή του.

•    Επιπλέον, πρέπει άμεσα να γίνει οριοθέτηση του ποταμού Ασωπού και καθορισμός ζωνών προστασίας του με τη δημιουργία των κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να υπάρξει και η συμμόρφωση πάνω στην οριοθέτηση των βιοτεχνιών και βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στη περιοχή, η οποία πρέπει να γίνει πριν την οριστική χωροταξική τακτοποίηση της μεγαλύτερης άτυπης βιομηχανικής ζώνης της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την υλοποίηση α) κατασκευής κεντρικού διυλιστηρίου, β) κατασκευής κεντρικού αγωγού ύδρευσης, γ) την εξυγίανση του κάμπου του Δήμου Τανάγρας, δ) τη λειτουργία του Γραφείου Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα και την οριοθέτηση του ποταμού Ασωπού και την  χωροταξική τακτοποίηση της άτυπης βιομηχανικής περιοχής;

Επίσης παρακαλούμε όπως καταθέσουν προς ενημέρωση τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για α) το διυλιστήριο, β) τη κατασκευή κεντρικού αγωγού ύδρευσης και γ) τη λειτουργία του  Γραφείου Περιβάλλοντος.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταθάς Γιάννης

Αλεξόπουλος Απόστολος

Καφαντάρη Χαρά