Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/05/1998

Πρόταση βουλευτών Ν.Δ. για ενίσχυση θρησκευτικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης

Σχετικάμε την ερώτηση 58 βουλευτών της ΝΔ προς τονΥπουργό Παιδείας με την οποία ζητείται ηεπέκταση της υποχρεωτικής διδασκαλίας τωνθρησκευτικών και η ενίσχυση του θρησκευτικούχαρακτήρα της εκπαίδευσης, το Γραφείο Τύπου τουΣΥΝ τονίζει:

Η πρωτοβουλία των 58 βουλευτών της ΝΔ αποτελεί προσπάθεια επιβολής οπισθοδρομικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία. Ενισχύει εξ αντικειμένου τους πολυποίκιλους κύκλους που επιδιώκουν να ματαιωθεί κάθε προσπάθεια δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και θεσμικής εναρμόνισης της χώρας μας με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Τα αιτήματα για θεσμοθέτηση του χωρισμού εκκλησίας- κράτους, με τροποποίηση των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος, για προαιρετική διδασκαλία και αλλαγές στο περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών και για πλήρη εκκοσμίκευση του κράτους κερδίζουν διαρκώς έδαφος γιατί ανταποκρίνονται σε ώριμες και σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Η ηγεσία της ΝΔ οφείλει να πάρει σαφή θέση. Υιοθετεί και καλύπτει πολιτικά το περιεχόμενο της ερώτησης ή όχι; Στάση υπεκφυγής δια της σιωπής, όπως αυτή που τήρησε για την περίφημη ερώτηση 57 βουλευτών της για την προβολή ντοκυμαντέρ από την ΕΡΤ για τον ʼρη Βελουχιώτη, θα συνιστούσε μικροπολιτικό στρουθοκαμηλισμό.

Η δε κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι όσο αρνείται να προχωρήσει στην ώριμη θεσμική ρύθμιση του χωρισμού εκκλησίας και κράτους θα μένει εκτεθειμένη σε παρόμοιες οπισθοδρομικές και αναχρονιστικές πιέσεις.

To Γραφείο Τύπου