Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/11/2013

Η βουλευτής Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη στη Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Βαρσοβία

Η Χαρά Καφαντάρη, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής, θα συμμετέχει στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, που ξεκίνησε χθες, 11.11.2013 στη Βαρσοβία.

 Η Χαρά Καφαντάρη δήλωσε:

"Ακόμα μια Συνδιάσκεψη, όπως αυτή της Ντόχα που έγινε πέρυσι, που ξεκινά με την πιο ξεκάθαρη προειδοποίηση από την φύση. Η IPCC (Διακυβερνητικής για την Κλιματική Αλλαγή) προειδοποιεί, στην πρόσφατη έκθεση της, για την αύξηση της συχνότητας και τις σφοδρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, Η επιβεβαίωση ήρθε σχεδόν άμεσα. Ο τυφώνας Χαϊγιάν, ο ισχυρότερος που γνώρισε ο κόσμος τα χρόνια που καταγράφονται οι τυφώνες, κτύπησε τις Φιλιππίνες και έφερε μεγάλες απώλειες στη νησιωτική αυτή χώρα, ενώ αφήνει αδιάφορους τους ηγέτες που κυβερνούν τις τύχες των λαών του πλανήτη. 

H IPCC επιβεβαίωσε, με μεγάλη βεβαιότητα πλέον, ότι, η Κλιματική Αλλαγή οφείλεται κατά 95% στις ανθρώπινες δραστηριότητες και την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Όμως, ακόμα μια Συνδιάσκεψη ξεκινά με χαμηλές προσδοκίες, αφού οι μεγάλοι ρυπαντές αδιαφορούν για την σωτηρία του πλανήτη και συνεχίζουν να εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, Η Ε.Ε. που φιλοδοξούσε να παίξει ηγετικό ρόλο, τελικά, υποταγμένη στα βέτο των οπαδών του περισσότερου άνθρακα, λησμονεί τις υποσχέσεις της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 35%, αρκείται στον αναποτελεσματικό στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 20%. Η Ελληνική Κυβέρνηση παγιδευμένη και υποταγμένη στις μνημονιακές πολιτικές και υποχρεώσεις, αρνείται να αρθρώσει αυτόνομο λόγο, καλυπτόμενη πίσω από τις Ευρωπαϊκές «επιλογές», αρκούμενη να περιμένει την ανάπτυξη, που έρχεται μέσα στην μοναξιά των ονείρων της.

Η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και επελαύνει. Ο πλανήτης, η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί έχουν θερμανθεί, οι ποσότητες βροχής και χιονιού μειώνονται, η παγκόσμια μέση στάθμη της επιφάνειας των θαλασσών έχει ανεβεί και οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου συνεχώς αυξάνονται. Όλες οι χώρες, πλούσιες και φτωχές, θα υποστούν τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής, που προοδευτικά θα χειροτερεύουν.

Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια χρόνου. Τώρα, πρέπει να γίνει πραγματικότητα η διεθνής συνεργασία για την επίτευξη ρεαλιστικής, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, για τη σωτηρία της Ανθρωπότητας".

To Γραφείο Τύπου