Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
07/05/1998

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ σχολιάζει την συνέντευξη του Κ.Σημίτη στο Ζάππειο

Δήλωση του Προέδρου τουΣυνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλουσχετικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού στοΖάππειο

"Ο κ. Σημίτης πανηγυρίζει με τον εαυτό του και για τον εαυτό του, την ώρα που η ελληνική κοινωνία πληρώνει τα σπασμένα της κυβερνητικής αποτυχίας. Γι’ αυτό περιφρονεί τη Βουλή κι αρέσκεται στις συνεντεύξεις του Ζαππείου.

Η σημερινή συνέντευξη έδειξε τον διπλό στόχο σκοπιμότητας του κ.Σημίτη: Να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη μη συμμετοχή στην πρώτη φάση της ΟΝΕ. Να εξωραϊσει την πιο οδυνηρή, για τον ελληνικό λαό, πολιτική που έχει αποφασίσει για τους επόμενους 18 μήνες.

Επιμένει ο κ. Σημίτης στην πολιτική της διγλωσσίας, της απόκρυψης και των αιφνιδιασμών.

Επιμένει στη δογματική λογική του μονόδρομου, χωρίς να δίνει εξηγήσεις για το πού πήγαν οι θυσίες του ελληνικού λαού, για το ποιοι είναι οι μονίμως χαμένοι και ποιοι οι μονίμως κερδισμένοι από αυτές τις θυσίες.

Αρνείται ο κ. Σημίτης πεισματικά: τη σύγχρονη φορολογική μεταρρύθμιση, την αναδιάρθρωση των δημοσίων δαπανών, τη διακομματική εποπτεία στη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων, τη δίκαιη κατανομή των βαρών, τη διαφάνεια στις συμβάσεις.

Ενδιαφέρεται περισσότερο για την Ελλάδα των αριθμών, των καζίνο, των χρηματιστηρίων και των διαπλεκομένων και λιγότερο για την Ελλάδα των πολιτών, των κοινωνικών αναγκών, της ανεργίας και της φορολογικής αδικίας.

Παρά τις ανέξοδες πρωθυπουργικές διακηρύξεις περί “κοινωνικού προσώπου”, τα επόμενα χρόνια θα είναι οδυνηρά για τους κοινωνικά ασθενέστερους. Την τεράστια απώλεια χρόνου, χρημάτων και ευκαιριών για μια ισότιμη ένταξη της Ελλάδας στο ΕΥΡΩ, που προκάλεσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, καλούνται και πάλι να την πληρώσουν οι πιο αδύνατοι, με μία δέσμη μονόπλευρα σκληρών και δεξιόστροφων οικονομικών μέτρων, που ήδη προωθούνται".

Για την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας

"Είναι θλιβερό, αλλά και πολύ χαρακτηριστικό, ότι την ίδια ώρα που ο κ.Σημίτης εξεθείαζε στο Ζάππειο τον προσφιλή του μονόδρομο, την ίδια ώρα τα ΜΑΤ έπιαναν δουλειά στους δρόμους της Αθήνας, σε μία απρόκλητη επίδειξη πυγμής κατά των διαδηλωτών καθηγητών και των εργαζομένων της Ιονικής. Πολύ φοβούμαι ότι ο αντικοινωνικός μονόδρομος του κ. πρωθυπουργού θα συνδυάζεται όλο και περισσότερο με τον μονόδρομο του αυταρχισμού. Η κυβέρνηση κάθε μέρα που περνάει χάνει την κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση για τις επιλογές της και γι’ αυτό καταφεύγει σε μηχανισμούς στήριξης και σε αλαζονικές πρακτικές".

To Γραφείο Τύπου