Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/11/2013

Δήλωση Ευκλείδη Τσακαλώτου, Βουλευτή Βʼ Αθήνας και Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 10μηνου 2013

Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, δήλωσε ότι «επιτυγχάνεται ο εθνικός στόχος… με τις θυσίες του ελληνικού λαού … [και] η χώρα ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση».

Δεν είναι μόνο ο τρόπος που επιτυγχάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα: συνεχίζεται η υστέρηση στις επιστροφές φόρων (?260 εκατ.), η συμπίεση των δημοσίων επενδύσεων (πάνω από ?1,5 δις) και των πρωτογενών δαπανών (?1,5 δις). Είναι ότι δεν πείθουν ο κ. Σταϊκούρας και ο Πρωθυπουργός ότι αυτός ο στόχος  του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αρκετός για να οδηγήσει σε μια βιώσιμη, αποτελεσματική και δίκαιη έξοδο από την κρίση.

Ξεχνά επίσης ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού, ότι δεν συμμετέχουν όλοι οι πολίτες ισότιμα στην επίτευξη του «εθνικού» στόχου. Η φοροεπιδρομή στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, η ασυλία των πλουσίων και η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους δείχνουν ότι ο στόχος είναι πρωτίστως ταξικός.

Το κατά πόσο, τέλος, ενδυναμώνεται η διαπραγματευτική θέση της χώρας φαίνεται και από τα συνεχή «πάρε-δώσε» με την Τρόικα και τους σκιέρ αξιωματούχους της ΕΕ

To Γραφείο Τύπου