Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/05/1998

Συνάντηση ΣΥΝ με Υπουργό Παιδείας

Λόγω των αδιεξόδων που προκαλεί στο χώρο της Παιδείας η κυβερνητική επιμονή σε επιλογές που συναντούν έντονες αντιδράσεις, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ από τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κωνσταντόπουλο, τους βουλευτές Π.Κουναλάκη, Νίτσα Λουλέ, τον Α.Φλαμπουράρη, μέλος της ΠΓ, υπεύθυνο για θέματα Παιδείας και το μέλος της ΚΠΕ και της Επιτροπής Παιδείας, Θ. Βλάχο συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και του εξέθεσε τις απόψεις του.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Συζητήσαμε με τον κύριο υπουργό τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από πλευράς επικαιρότητας.

Κατ’ αρχήν τα θέματα των εξετάσεων για την πρόσληψη καθηγητών και το πρόβλημα που υπάρχει με τους αναπληρωτές και τα ζητήματα που αναφέρονται στο Ενιαίο Λύκειο, το Τεχνικό Εκπαιδευτήριο και στο Πολυτεχνείο Κρήτης για την εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής.

Διατύπωσα στον κ. υπουργό τις απόψεις του ΣΥΝ ότι θα ήταν καλό να αναβληθούν οι εξετάσεις τώρα, έτσι ώστε να γίνουν σε ένα χρόνο ουδέτερο που να μην προκαλέσουν αναστάτωση και να μην υποστούν τις συνέπειες αυτής της αναστάτωσης τελικά οι μαθητές. Επίσης πρόβαλα στον κ. υπουργό το αίτημα του ΣΥΝ για την ανάγκη ενεργοποίησης των διαδικασιών της Διακομματικής Επιτροπής για τα θέματα Παιδείας. Επιβάλλεται εκεί εγκαίρως να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμού για σοβαρά ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής τα οποία πρέπει να συζητηθούν και να προωθηθούν.

Τα ζητήματα κυρίως του διαγωνισμού των αναπληρωτών αποτέλεσαν την αφορμή αυτής της συνάντησης με τον υπουργό. Πρότεινα να αναβληθεί γι αργότερα. Για το θέμα των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής στο Πολυτεχνείο Κρήτης πρέπει να συνέλθει η Σύγκλητος με την κανονική σύνθεση."

Κατά τη συζήτηση, η αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στα αδιέξοδα που προκαλούν στο χώρο της Παιδείας οι κυβερνητικές επιλογές, στην αναγκαιότητα διαλόγου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και ανέπτυξε τις παρακάτω συγκεκριμένες προτάσεις:

1. Μη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την πρόσληψη του 20% των εκπαιδευτικών.

2. Για το Ενιαίο Λύκειο:

3. Αύξηση του αριθμού εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε 20-25% ετησίως (περίπου διπλάσιο απ’ αυτό που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας) με ανάλογη αύξηση του προσωπικού και της υποδομής της. ΄Ώστε εντός μιας τετραετίας να καλυφθεί η ζήτηση για σπουδές και η πρόσβαση να είναι ελεύθερη.

4. Να μην χρησιμοποιούνται τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο για εκτόνωση της ζήτησης αλλά για τον πραγματικό τους ρόλο που είναι ορισμένα ευέλικτα προγράμματα και εκπαίδευση από απόσταση.

5. Γενικευμένη προώθηση του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου με γρηγορότερους ρυθμούς.

6. Τέλος η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ τόνισε την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο για τα θέματα Παιδείας και επεσήμανε την ευθύνη του Υπουργείου για τη μη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και της θεσμοθετημένης εδώ και 3 χρόνια διακομματικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Παιδείας, δήλωσε:

Για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

"Δεν έγινε συζήτηση για τα θέματα χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους. Γνωρίζετε όμως ότι ο ΣΥΝ με συνέπεια και ευθύνη υποστηρίζει την ανάγκη πλήρους διάκρισης Εκκλησίας -Κράτους. Μονάχα ένας τέτοιος χωρισμός μπορεί να αποτελέσει το θεσμικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εξομαλυνθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και δεν θα δημιουργούνται ζητήματα που θα επιβαρύνουν το κλίμα ή θα δίνουν την εικόνα παρεμβατικών κινήσεων και απόψεων της Εκκλησίας σε ζητήματα της Πολιτείας κι αντίστροφα".

To Γραφείο Τύπου