Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/05/1998

Δηλώσεις Κλίντον

ΟΠρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλοςαπαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικάμε τις δηλώσεις Κλίντον, τόνισε:

"Οι δηλώσεις Κλίντον συνιστούν αρνητική παρέμβαση και εξέλιξη που πρέπει να αποκρουστεί. Η λύση του Κυπριακού και η αναγκαία εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων απαιτεί τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Η λογική του πακέτου με αμερικανική συσκευασία και άγνωστο περιεχόμενο είναι επικίνδυνη και η κυβέρνηση οφείλει να την αποκρούσει και να μην την εξωραϊσει. Η ηγεσία των ΗΠΑ οφείλει να καταλάβει ότι η σταθερότητα στην περιοχή, η αποκατάσταση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων περνούν υποχρεωτικά μέσα από τον αυστηρό σεβασμό των διεθνών κανόνων και συμβάσεων, μέσα από την αποφυγή προκλήσεων και αμφισβητήσεων σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και μέσα από την αξιοποίηση του πλαισίου του ΟΗΕ καθώς και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Τα μονομερή διαβήματα και οι ετεροβαρείς πιέσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ελλάδας οδηγούν στην αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού και σε λύσεις πακέτο, έξω από τα πλαίσια και τους μηχανισμούς του διεθνούς δικαίου. Την τουρκική επιθετικότητα την εκτρέφει η στάση που είναι πιεστική προς την Ελλάδα και εξυπηρετική προς την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παραμένει παθητικός αποδέκτης των ετοιμοπαράδοτων πρωτοβουλιών τρίτων, των ετοιμοπαράδοτων αμερικανικών πακέτων. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πολιτικές, διπλωματικές πρωτοβουλίες μέσω ενός οριοθετημένου και προετοιμασμένου διαλόγου στη βάση των διεθνών κανόνων, χωρίς διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων, γιατί διαφορετικά θα διευκολύνεται η στρατηγική της έντασης που προωθεί το καθεστώς της ΄Αγκυρας καθώς επίσης θα διευκολύνονται και οι ανεπιθύμητες επιδιαιτησίες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες γιατί με την αντιφατική και αποσπασματική της πολιτική οδηγεί τη χώρα σε εκβιαστικά διλήμματα και την καθιστά δέσμια των αποφάσεων άλλων κέντρων που έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Βήμα-βήμα τα εθνικά μας θέματα με την στάση της κυβερνητικής πολιτικής εξαρτώνται από τους χειρισμούς τρίτων. Κι αυτό δεν είναι καλό για την προάσπιση των δίκαιων συμφερόντων της χώρας".

To Γραφείο Τύπου