Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/05/1998

Ο Ν.Κωνσταντόπουλος στη συνέλευση των εργαζομένων της ΙΟΝΙΚΗΣ

ΟΠρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλοςπαρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση τωνεργαζομένων στην ΙΟΝΙΚΗ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε:

Για την κυβερνητική πολιτική και την υπόθεση της Ιονικής

Η κυβέρνηση πορεύεται ερήμην και εναντίον της κοινωνίας. Βάζει στο στόχαστρο τους εργαζομένους και την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Ο πολιτικός αυταρχισμός και η κοινωνική αναλγησία οδηγούν αυτά τα μεγάλα προβλήματα σε έκρηξη. Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική της πυγμής και να υιοθετήσει την πρόταση για ουσιαστικό, δημιουργικό, υπεύθυνο και δεσμευτικό διάλογο. Αντί να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών με κοινωνική στήριξη και συναίνεση, ουσιαστικά οδηγεί τη δημόσια περιουσία άρον-άρον στην εκποίηση με την υποτίμησή της, δημιουργώντας αυτό το κλίμα που εκφράζεται με το σύνθημα “αγοράστε Ελλάδα”, το οποίο κυριαρχεί στους χρηματιστηριακούς κύκλους. Οι εργαζόμενοι ζητούν διάλογο και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα. Η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί.

Από την άλλη πλευρά και το συνδικαλιστικό κίνημα με υπεύθυνο τρόπο πρέπει να εξασφαλίσει την μεγαλύτερή ενότητα, την μεγαλύτερη συμμετοχή και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά του, χωρίς να δημιουργούνται καταστάσεις οι οποίες ουσιαστικά αποδυναμώνουν την κοινωνική αποτελεσματικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος. Τούτη την ώρα η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι χάνει την κοινωνική και πολιτική της νομιμοποίηση. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει με υπεύθυνο τρόπο να διασφαλίσει τις δημοκρατικές του λειτουργίες αλλά και την αποτελεσματικότητά του, χωρίς καταστάσεις οι οποίες ουσιαστικά υπονομεύουν την αποτελεσματικότητά και την φερεγγυότητά του.

Για τα χθεσινά επεισόδια

Είναι φανερό ότι η χρήση της βίας, ο πολιτικός αυταρχισμός, η επίδειξη πυγμής δημιουργεί εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις. Οι εργαζόμενοι τούτη την ώρα πιέζονται και προκαλούνται. Πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και με τις υπεύθυνες δημοκρατικές τους διαδικασίες, μέσα από τα σωματεία τους και τις υπεύθυνες οργανώσεις τους, να διατρανώσουν την αντίρρησή τους, την αντίθεσή τους, τις αντιστάσεις τους, χωρίς φαινόμενα τα οποία πολλοί τα εκμεταλλεύονται για να μειώσουν το κύρος και την αποτελεσματικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.

To Γραφείο Τύπου