Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/09/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου:

 

–       Κύριε Στρατούλη ήταν σωστό να παραβρεθεί ο κύριος Τσίπρας σε αγιασμό για την έναρξη σχολικής χρονιάς και να πολιτικοποιήσει το θέμα;

Στον χθεσινό αγιασμό των σχολείων παρευρέθησαν τόσο ο Πρόεδρος όσο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, από το οποίο λείπουν 33 καθηγητές: 11 που έφυγαν με σύνταξη και 22 που βγήκαν σε διαθεσιμότητα! Επιπλέον, εξαιτίας των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων εκπαιδευτικών, των προσλήψεων πολύ λιγότερων αναπληρωτών και των εξαιρετικά μειωμένων κρατικών κονδυλίων φέτος για τη δημόσια παιδεία, δημιουργούνται μια σειρά προβλημάτων, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα κενά στους εκπαιδευτικούς, την συρρίκνωση και υπονόμευση του ολοήμερου σχολείου και της ενισχυτικής διδασκαλίας, την κάλυψη των εξόδων για νερό, ρεύμα και κυρίως για πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια πολύ σωστή επισήμανση, η οποία μπορεί να αποτελέσει και παρακαταθήκη για τους μαθητές, ότι δηλαδή το πρώτο μάθημα που πρέπει να μάθουν είναι το μάθημα της αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στους αγώνες που πραγματοποιούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους.

–       Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πίσω από τις απεργίες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς το σχολιάζετε;

Έχουμε πει ότι τις απεργίες τις υποκινούν οι εφαρμοζόμενες κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες σαρώνουν στην κυριολεξία τη δημόσια παιδεία, αφήνοντας τα παιδιά χωρίς καθηγητές και χωρίς βιβλία. Εμείς βεβαίως στηρίζουμε αυτές τις κινητοποιήσεις, που αποφάσισαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί με πολύ δημοκρατικές διαδικασίες, γιατί θεωρούμε ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια, ενώ ταυτόχρονα αφορούν και την στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει τα εξής: πρώτον, ότι κανείς κλάδος δεν μπορεί να πάει μόνος του απέναντι στη μνημονιακή κυβέρνηση και τις μνημονιακές πολιτικές, γιατί η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι όποιοι πήγαν μόνοι τους έχουν ηττηθεί. Οι εργαζόμενοι, λοιπόν και τα συνδικάτα τους, πρέπει να πάνε με συντονισμένους αγώνες. Και, ήδη, από την ερχόμενη Δευτέρα το κάνουν, γιατί πάρα πολλές ομοσπονδίες μπαίνουν από κοινού στην απεργιακή μάχη. Δεύτερον -και αυτό είναι κάτι που το λέμε καθαρά-, ότι στηρίζουμε τους αγώνες για τα ιδιαίτερα προβλήματα των κλάδων, από την άλλη όμως λέμε με ένα ευθύ και κατηγορηματικό τρόπο στους εργαζόμενους που αγωνίζονται ότι η λύση των προβλημάτων τους είναι εν τέλει πολιτική.  Και πολιτική λύση του προβλήματος σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ανατραπεί η κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνιά τους και να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη αριστερή κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει μια αναπτυξιακή πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, θα στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων και θα αποκαταστήσει τα πράγματα σε σχέση με τις περικοπές σε εισοδήματα, μισθούς και δικαιώματα που έγιναν σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων κατά τη διάρκεια της των τριών χρόνων των καταστροφικών μνημονίων.

–       Η κυβέρνηση όμως λέει και ορκίζεται ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα

Η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου εφαρμόζοντας αυτές τις μνημονιακές πολιτικές δεν υπάρχει περίπτωση να λύσει τα λαϊκά προβλήματα. Αντίθετα, αυτά τα προβλήματα θα επιδεινωθούν, καθώς επίκειται νέο δάνειο από την τρόικα. Χθές κάποιος παράγοντας της ΕΕ έκανε λόγο και για τέταρτο —όχι μόνο για τρίτο— πακέτο χρηματοδοτικής «στήριξης» της χώρας μας και ο κ. Ντράγκι, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, είπε ότι το όποιο νέο δάνειο θα συνοδευτεί από νέα μέτρα και από νέο μνημόνιο, που κατά τη γνώμη μου θα είναι τρισχειρότερο από τα δύο προηγούμενα.

Η κυβέρνηση ορκιζόταν και πριν από τις εκλογές ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Παγίδευσε τον λαό και τον εξαπάτησε, λέγοντας ότι θα προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα. Από τότε όμως, έναν χρόνο και δύο μήνες, που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, είτε με την τρικομματική είτε με τη δικομματική της εκδοχή, το μόνο που έχει κάνει είναι να παίρνει νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, του λαού, των μικρομεσαίων στρωμάτων και της νεολαίας. Και έχει φθάσει την ανεργία στο 30% περίπου, όση ανεργία δηλαδή είχε η χώρα μας το 1961, όταν στρατιές ανέργων έφευγαν για χώρες της Δύσης.

Κάθε λεπτό που περνάει με αυτήν την κυβέρνηση στην εξουσία τα πράγματα επιδεινώνονται. Γιʼ αυτό, εμείς λέμε να δώσουμε όλοι τώρα τη μάχη, τώρα να προλάβουμε την κυβέρνηση, για να μην ολοκληρωθεί αυτή η οικονομική, κοινωνική και παραγωγική καταστροφή του λαού και της χώρας. Πρέπει τώρα να τους  ανατρέψουμε για να αποτρέψουμε αυτές τις καταστροφικές εξελίξεις.

To Γραφείο Τύπου