Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/06/1998

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Θριαμβολογίες και νέες εξαγγελίες δεν ταιριάζουν στην παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. Είναι μια ημέρα που της οφείλουμε περισυλλογή και σοβαρότητα.

Η πολιτική ηγεσία του τόπου οφείλει να σταθεί αυτοκριτικά απέναντι στις δεσμεύσεις και στα πεπραγμένα της. Θα ήταν άστοχο να εξαγγελθούν νέες δέσμες μέτρων και προτάσεων, καθώς και να περιφέρονται οι ευθύνες για τα προβλήματα από τον ένα υπεύθυνο στον άλλο, από το ένα κόμμα στο άλλο.

Οι μεγαλεπήβολες εξαγγελίες και το οικολογικό προφίλ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση με τα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ που στην καλύτερη περίπτωση δεν αναβαθμίζουν το περιβάλλον, ενώ στην χειρότερη εκδοχή τους υποθηκεύουν το οικολογικό μέλλον του τόπου.

Στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, οι κριτικές για τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις αποδεικνύονται πλήρως. Ο Φάκελος Διεκδίκησης δεν είναι μόνο διάτρητος, αλλά είναι και αδύνατη η εφαρμογή του στα πλαίσια των υπαρχόντων νόμων.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση να ενημερώσει και να συζητήσει με τους πολίτες και να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του φακέλου, αναγκαίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Παρακάμπτει τις εύλογες ενστάσεις οικολογικών φορέων και κινήσεων πολιτών, καθώς και τεκμηριωμένες προτάσεις, όπως αυτή του ΕΜΠ.

Στον τομέα της προστασίας των δασών το 1998 θα είναι η χειρότερη χρονιά, καθώς ανοίγει ο δρόμος για νέες καταπατήσεις, εμπρησμούς και διεκδικήσεις δασικών εκτάσεων. Με διάφορες ανακατατάξεις η υποδομή είναι πλήρως ανεπαρκής και ο μηχανισμός του κράτους ανέτοιμος για τη δασοπυρόσβεση.

Η σοβαρότητα του θέματος απαιτεί μεγάλης κλίμακας σχεδιασμό και ενέργειες ουσιαστικές και όχι απλή μεταβίβαση αρμοδιοτήτων τη τελευταίας στιγμής.

Η εφαρμογή του προγράμματος ΑΤΤΙΚΗ SOS καρκινοβατεί και όλες οι χρονικές δεσμεύσεις έχουν αθετηθεί.

Ο κατάλογος της αντιφατικότητας, της αθέτησης δεσμεύσεων, της έλλειψης σοβαρής και υπεύθυνης αντιμετώπισης, της απουσίας οικολογικής ευαισθησίας, είναι μεγάλος και ανοικτός.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ενεργητική συμμετοχή τους σε πολύμορφα κινήματα οικολογικής εγρήγορσης, είναι ο μόνος δρόμος για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

To Γραφείο Τύπου