Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/06/1998

Χαιρετισμός του Ν.Κωνσταντόπουλου στις εργασίες της Ομάδας Ευρ.Ενωτικής Αριστεράς/Πράσινης Αριστεράς

ΣτηνΚέρκυρα άρχισαν σήμερα, Τρίτη 9/6, οι εργασίες τηςΟμάδας της Ευρωπαϊκής ΕνωτικήςΑριστεράς-Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράςτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Σύνοδος άρχισε με χαιρετισμό του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος τόνισε:

Τα κοινωνικά προβλήματα, πριν απ’ όλα το πρόβλημα της ανεργίας, αποτελούν το κρίσιμο πεδίο για την πορεία ενοποίησης της Ευρώπης. Η Ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι κοινωνική ή δεν θα υπάρξει. Η προώθηση δημοκρατικών θεσμών για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα. Η λειτουργία της ΟΝΕ και η διαχείριση των συνεπειών της στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των χωρών-μελών, δεν είναι δυνατόν να αφεθούν στη δικαιοδοσία της Συνέλευσης των Τραπεζών. Επιβάλλονται πολιτικοί θεσμοί, που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

Πρωταρχική είναι, ακόμα, η ανάγκη διαμόρφωσης κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Το όραμα της Βοσνίας είναι νωπό και η έκρηξη στο Κοσσυφοπέδιο απειλεί όλους μας. Η εικόνα μιας «Ευρώπης που είναι οικονομικός γίγας, αλλά πολιτικός νάνος», δεν μπορεί να είναι η μορφή της Ενωμένης Ευρώπης. Τα δύσκολα προβλήματα της Ευρώπης δεν αντιμετωπίζονται με τη φυγή στο παρελθόν, με την επιστροφή στον εθνικό απομονωτισμό, με τη φοβία απέναντι στην πολιτική ενοποίηση, με την παθητική αποδοχή τετελεσμένων.

Είναι αναγκαία η συντονισμένη στάση των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των κοινωνικών κινημάτων, των πνευματικών δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, σοσιαλιστών, οικολόγων, σοσιαλδημοκρατών και ριζοσπαστών της Αριστεράς.

Πλαίσιο κοινής δράσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να αποτελέσουν οι πρωτοβουλίες:

Κλείνοντας την ομιλία του. ο Ν.Κωνσταντόπουλος πρότεινε:

To Γραφείο Τύπου