Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/11/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Απλήρωτοι εργαζόμενοι στη βιοτεχνία Lussile

Από τον Απρίλιο του 2011 ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις μισθών στη βιοτεχνία ιματισμού Lussile με την αιτιολογία των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι δέχτηκαν μάλιστα και μείωση μισθού 12% λαμβάνοντας την υπόσχεση ότι θα ομαλοποιηθεί η καταβολή των δεδουλευμένων, κάτι το οποίο δεν συνέβη ποτέ ενώ από τον Οκτώβριο του 2012 επιβλήθηκε και εκ περιτροπής εργασία.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι πάνω από 11 μήνες ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι που τους οφείλονται δεδουλευμένα από τον Μάρτιο του 2012. Από το Νοέμβρη του 2012 ξεκίνησαν οι πρώτοι εργαζόμενοι να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, και σταδιακά ως σήμερα έχει προχωρήσει η μεγάλη τους πλειοψηφία, προκειμένου να διεκδικήσουν την καταβολή των χρωστούμενων μισθών. Στα τέλη Ιούνη 2013 οι εκπρόσωποι της εταιρείας εμφάνισαν στους εργαζόμενους ως λύση την «οικειοθελή» απόλυση των εργαζομένων ώστε να πάρουν το επίδομα ανεργίας και να βγάλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε πλειστηριασμό το ακίνητο που έχει στην κυριότητά της η εταιρεία ώστε, από το πλειστηρίασμα τελικά να πληρωθούν, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από τους εργαζόμενους. Στην τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία δεσμεύτηκε να ξεκινήσει να καταβάλλει στους εργαζόμενους από 400ευρώ/μήνα αρχής γενομένης από το μήνα Οκτώβριο μέχρι την τελική αποπληρωμή των δεδουλευμένων, δέσμευση την οποία όμως δεν τήρησε ποτέ με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και σήμερα.

Επειδή, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση μη δυνάμενοι να αντιμετωπίσουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες, αφού έχουν μείνει απλήρωτοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επειδή, μεγάλο μέρος του προσωπικού παραιτήθηκε από την εταιρεία προσπαθώντας να βρει άλλο μέσο επιβίωσης χωρίς να έχει γίνει καταβολή των δεδουλευμένων του.

Επειδή, υπάρχουν απολυμένοι εργαζόμενοι που δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε τη νόμιμη αποζημίωση ούτε τα δεδουλευμένα.

Επειδή, υπάρχουν εργαζόμενοι που τους επιβλήθηκε εκ περιτροπής εργασία χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους ενώσω βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει προκειμένου να τηρείται η εργατική νομοθεσία, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων της βιοτεχνίας ιματισμού Lussile και να διασφαλιστεί ότι οι απολυμένοι θα πάρουν τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Χαραλαπίδου Δέσποινα

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μητρόπουλος Αλέξης

Τσουκαλάς Δημήτρης