Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/09/2013

Τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ: ΟΧΙ στις μεθοδεύσεις διάλυσης του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού

Μέρα με τη μέρα, ξεδιπλώνεται όλο και πιο έντονα το σχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τη διάλυση του Δημοσίου, σε απόλυτη αντιστοιχία με τις νεοφιλελεύθερες επιταγές της τρόικα και δήθεν στο όνομα του “εξορθολογισμού” της λειτουργίας του. Τα δύο κόμματα που εξέθρεψαν διεφθαρμένους κρατικούς μηχανισμούς και πελατειακές σχέσεις για δεκαετίες, έρχονται τώρα να αποδώσουν κάθαρση, καταστρέφοντας οριζόντια τον δημόσιο τομέα και τις ζωές 12.500 εργαζόμενων μόνο μέχρι το Σεπτέμβρη... και βλέπουμε!

Από την πλευρά του, προκειμένου να συνετιστεί με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, το υπουργείο Τουρισμού φρόντισε να στείλει 98 εργαζόμενους από τον ΕΟΤ και 42 από το υπουργείο Τουρισμού (τόσο από τις επαγγελματικές σχολές του πρώην ΟΤΕΚ σε Ανάβυσσο, Μακεδονία και Ηράκλειο όσο και από την κεντρική υπηρεσία) τυπικά σε διαθεσιμότητα, αλλά επί της ουσίας στον εφιαλτικό προθάλαμο της απόλυσης και της ανεργίας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε επισημάνει εδώ και μήνες πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού δεν οραματίζεται ένα καλύτερο και πιο αποτελεσματικό Δημόσιο – αντιθέτως, φρόντισε να μεθοδεύσει τη διάλυση του ΟΤΕΚ και να αντιγράψει αυτό το σχέδιο σε μεγαλύτερη κλίμακα στον ΕΟΤ, με μοναδικό στόχο την παράδοση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα (εκπαίδευση, κατάρτιση, διαφήμιση, προβολή).

Φυσικά, το ίδιο το οργανόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού και των εποπτευόμενων φορέων, όπως κατατέθηκε το Μάρτιο του 2013 από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το μέλλον των εργαζόμενων.

•    Αρχικά, 177 θέσεις στις περιφερειακές διευθύνσεις θα μεταφερθούν στο υπουργείο και θα ακολουθήσουν κι άλλοι, με στόχο ο ΕΟΤ να φτάσει τους 200 υπαλλήλους και να καταστεί οριστικά απαξιωμένος και υποστελεχωμένος.

•    Παράλληλα, ενώ οι απολύσεις εξωραΐζονται με το πρόσχημα της εξοικονόμησης δαπανών από το υπουργείο, σκοπίμως δεν γίνεται ξεκάθαρο ποιες αξιολογήσεις και μελέτες ωθούν στη συγκεκριμένη “αναδιάρθρωση” σε υπουργείο και ΕΟΤ, ποια επιστημονική βάση και κοινωνική χρησιμότητα εξυπηρετούν και με ποιον τρόπο θα στελεχωθούν οι νεοσύστατες διευθύνσεις του υπουργείου.

•     Όσο δε για τα ακίνητα του ΟΤΕΚ (π.χ. στην Ανάβυσσο), αυτά έχουν από καιρό μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης ως “φιλέτα” για ξεπούλημα.

Η υπουργός Τουρισμού μπορεί να φαντάζεται ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού θα προκύψει από το “κυνήγι των αριθμών” σε αφίξεις και έσοδα. Εμείς απαντάμε ότι καμία ανάπτυξη δεν θα προκύψει από την εξαθλίωση των εργαζόμενων στον τουρισμό, από τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, από την καταστροφή των τουριστικών πόρων και κυρίως, από την απαξίωση και κατάργηση φορέων με τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία. Το ανθρώπινο δυναμικό του τουρισμού πρέπει να προστατευθεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ σε κοινούς μαζικούς αγώνες, μαζί με τους συναδέλφους τους στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε όλο το Δημόσιο, ώστε τα σχέδια της κυβέρνησης να μείνουν στα χαρτιά και να στείλουμε την κυβέρνηση σε διαθεσιμότητα! Από το νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό της κυβέρνησης της Αριστεράς, δε θα περισσέψει κανένας!

Τμήμα Τουρισμού