Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/11/2013

Κοινή δήλωση Ηρώς Διώτη – Παναγιώτας Δριτσέλη για την καταπολέμηση της λαθραλιείας πέστροφας στον Ασπροπόταμο

Σε απάντηση της υπ. αριθμ. 2792/16.10.2013 ερώτησης των βουλευτίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηρώς Διώτη και Παναγιώτας Δριτσέλη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέσω υπηρεσιακών εγγράφων, τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι πλήρως στελεχωμένες και επαρκώς χρηματοδοτούμενες, δηλώνοντας δε, ότι δε βλέπει κανένα πρόβλημα λαθραλιείας στον Ασπροπόταμο.

Εντούτοις, το Δασαρχείο Καλαμπάκας στην απάντησή του υπογραμμίζει ότι έχει κατά καιρούς κατασχέσει και καταστρέψει παράνομα μέσα αλιείας, ενώ το προσωπικό του διαβηματίζει μέρα και νύχτα την κεντρική κοίτη του ποταμού Ασπροποτάμου και όλους τους συμβαλλόμενους κλάδους, που το μήκος τους ξεπερνά τα 50χλμ, για την αποτροπή φαινομένων λαθραλιείας. Παρόλα αυτά, καθίσταται σαφές ότι το εν λόγω Δασαρχείο, με το υφιστάμενο προσωπικό δεν είναι δυνατόν να ελέγχει συνεχώς δεκάδες χιλιόμετρα παραποτάμιων ακτών και χιλιάδες στρέμματα δασικών ορεινών όγκων, όταν την ίδια στιγμή -εκτός από την λαθραλιεία- καλείται να αντιμετωπίσει και τη λαθροθηρία αλλά και τη λαθροϋλοτομία που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Την ώρα, λοιπόν, που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να «στρογγυλέψει τις γωνίες» ως προς ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πρόβλημα, θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί με απτά μέτρα στήριξης του Δασαρχείου Καλαμπάκας σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και να διευκρινίσει ποιό είναι το ακριβές ποσό με το οποίο έχει χρηματοδοτήσει η Ε.Γ. Δασών το Δασαρχείο Καλαμπάκας, προκειμένου το τελευταίο να μπορέσει να εκπληρώσει τις αρμοδιότητές του δασοπροστασίας και προστασίας της άγριας πανίδας. Η προστασία της βιοποικιλότητας του Ασπροποτάμου πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης και οι απαντήσεις διαθέσιμα εδώ:

http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=50be36ad-9e97-4707-847e-0bb39b171709

To Γραφείο Τύπου