Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/09/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η τύχη του «Ερρίκος Ντυνάν» και των εργαζομένων του. Νέες εξελίξεις προκύπτουν από την παραίτηση 13 μελών του Δ.Σ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

 Σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι μπαίνει από ότι φαίνεται το δράμα του «Ερρίκος Ντυνάν» και των εργαζομένων του, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την επικείμενη αντικατάσταση του Δ.Σ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  έπειτα από την παραίτηση στις 10/09/2013  13 μελών του, μεταξύ των οποίων και του προέδρου κ. Μαρτίνη, με αιτιολογία ότι η οικονομική διαχείριση της κατάστασης του Οργανισμού είναι αδιέξοδη.

Οι  1200 εργαζόμενοι του «Ερρίκος Ντυνάν», οι οποίοι παραμένουν δέκα μήνες απλήρωτοι συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον του νοσοκομείου αλλά και την εργασιακή τους προοπτική σε μια κρίσιμη καμπή για τη μετέπειτα τύχη του άλλοτε νοσοκομείου κοσμήματος της σύγχρονης νοσοκομειακής περίθαλψης.

 Δυστυχώς με την τακτική που ακολουθούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, εξασφαλίζοντας φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα με συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις με  ΠΝΠ, τις οποίες κυρώνει η Βουλή, δεν επιλύουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης του νοσοκομείου, αλλά το μεταθέτουν και διαιωνίζουν μια ατελέσφορη και θνησιγενή κατάσταση , προτάσσοντας τελικά σαν λύση εξυγίανσης την πώληση-παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Δεν πρέπει να λησμονείται όμως, ότι από τις βασικές αίτιες για την κατάντια του νοσοκομείου που είναι χρεωμένο 240 εκατομμύρια ευρώ αποτελεί  η διαχρονικά αδιαφανής και μη χρηστή διαχείριση του Ιδρύματος, η διαμάχη ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων για την εκμετάλλευσή του, αλλά και η ανοχή και η συγκάλυψη των ατασθαλιών από τις κατά καιρούς ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Μέχρι σήμερα υπήρχε εμφανής πολιτική κάλυψη στο Δ.Σ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του «Ερρίκος Ντυνάν». Σε κάθε περίπτωση όμως οι τελευταίες εξελίξεις με τις παραιτήσεις 13 μελών του Δ.Σ του Ε.Ε.Σ, συνεπώς και τον επικείμενο  διορισμό νέου Δ.Σ, δρομολογούν εξελίξεις και για τον Ε.Ε.Σ και για το «Ερρίκος Ντυνάν»

Την αλλαγή του Δ.Σ επιθυμούσε και  ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, που είχε απευθυνθεί δύο φορές εγγράφως, μία προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και μία προς τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο  από τον Ιανουάριο του 2013, ζητώντας τον εκσυγχρονισμό και αλλαγή στον τρόπο διοίκησης, ουσιαστικά ζητώντας να αποκατασταθεί η νομιμότητα στη διοίκηση του Ε.Ε.Σ, κάτι το οποίο συστηματικά υπονόμευσε η «ομάδα Μαρτίνη».

-    Επειδή οι εξελίξεις στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό θα επηρεάσουν  συνολικά την τύχη του «Ερρίκος Ντυνάν».

-    Επειδή 1200 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους αγωνιούν, αγωνίζονται και διεκδικούν το αυτονόητο, εργασιακή και προσωπική αξιοπρέπεια.

-    Επειδή πρέπει να δοθεί μακρόπνοη και βιώσιμη λύση στο οικονομικό αδιέξοδο και του Ε.Ε.Σ και του «Ερρίκος Ντυνάν», το νοσοκομείο να διασωθεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες.

-    Επειδή για την κακοδιαχείριση και την αδιαφάνεια στα οικονομικά του νοσοκομείου πρέπει να γίνει διερεύνηση και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

-    Επειδή το νοσοκομείο καθημερινά απαξιώνεται λειτουργικά, επιστημονικά και αργοσβήνει, δημιουργώντας ένα σημαντικό υγειονομικό κενό.

-    Επειδή η βιωσιμότητα του νοσοκομείου, η συνέχιση της λειτουργίας του και η διατήρηση του κοινωφελούς του χαρακτήρα, μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ένταξη του στο Ε.Σ.Υ, μετά από διαχειριστικό έλεγχο και απόδοση ευθυνών και με προτεραιότητα την κατοχύρωση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

-Τι εξελίξεις θα δρομολογήσει η αλλαγή στο Δ.Σ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»; Θα ακολουθήσουν αλλαγές και στη σύνθεση του Δ.Σ του ίδιου του νοσοκομείου;

-Τι προτίθεται να κάνει ώστε να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των 1200 εργαζομένων αλλά και να κατοχυρωθούν όλα τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα;

-Τι σχεδιάζει να κάνει ώστε να δοθεί  μια μακρόπνοη, οριστική  και βιώσιμη λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του «Ερρίκος Ντυνάν», το νοσοκομείο να διασωθεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως;

-Εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο συνέχισης της λειτουργίας του νοσοκομείου και της διατήρησής του κοινωφελούς του χαρακτήρα, μέσα από την προοπτική της ένταξης του στο ΕΣΥ ή θεωρεί μονόδρομο την ιδιωτικοποίηση και την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχαλάκης Νικόλαος

Ξανθός Ανδρέας

Ζαχαριάς Κώστας

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Δερμιτζάκης Κώστας

Ζερδελής Ιωάννης