Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/09/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Εξακολουθεί η αντεργατική λογική της Ν. ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕΒΕ

Με την υπʼ αρ. 1241/03-09-2012 ερώτηση που κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας είχαν κοινοποιηθεί τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι της ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕΒΕ. Εκτενέστερη αναφορά έγινε τότε στις παράνομες απολύσεις που προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας σε εργαζόμενους που αντέδρασαν και δεν δέχτηκαν τις υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών που τους επιβλήθηκαν, γεγονός που καταδίκασε το αρμόδιο Υπουργείο με την υπʼ αρ. 258/20-09-2012 σχετική του απάντηση, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περεταίρω ενέργειες που θα προφύλασσαν τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης εταιρείας, όσο και σε άλλες περιπτώσεις που καταπατώνται κατάφορα τα εργασιακά δικαιώματα.

Ένα χρόνο μετά, η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη. Οι άδειες άνευ αποδοχών επαναλαμβάνονται, για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι με την αιτιολόγηση ότι δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας και ακολουθούν τις υποχρεωτικές άδειες από τις 25 Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι δεν καταβλήθηκε στους εργαζόμενους το προβλεπόμενο επίδομα αδείας.

Η μισθοδοσία των ογδόντα (80) πλέον εργαζόμενων, μειωμένη από 15 έως 30% λόγωτων νέων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν γίνεται κανονικά και έχει αντικατασταθεί από μικρές προκαταβολές, οι οποίες καταβάλλονται περιοδικά και σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους. Υπάρχουν δηλαδή οφειλές από δεδουλευμένα, οι οποίες ξεκινούν από τον Ιανουάριο και φτάνουν μέχρι και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ενώ αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σχετικά με τους απολυμένους, οι οποίοι τέσσερις από τους δώδεκα δεν έχουν λάβει από την 31 Ιουλίου τη δεύτερη δόση της αποζημίωσής τους.

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στην Επιθεώρηση Εργασίας από καταγγελίες εργαζομένων οι οποίοι έχουν κατά περίπτωση προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και ένδικα μέσα ώστε να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Τέλος, τους τελευταίους μήνες η εταιρεία έχει προχωρήσει σε 30 απολύσεις, ακολουθώντας μεν το ποσοστό του 5% ανά μήνα, αλλά το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» τις έχει χαρακτηρίσει ως εκδικητικές, αφού όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποί του, πρόκειται για εργαζόμενους που συμμετείχαν δυναμικά στις κινητοποιήσεις ενάντια στις αντεργατικές αποφάσεις της εταιρείας. Χαρακτηριστικότερη των περιπτώσεων είναι αυτή νόμιμα εκλεγμένου συνδικαλιστή.

Επειδή η λογική που ακολουθεί η διοίκηση της συγκεκριμένης εταιρείας, αποτελεί εφαρμογή της σωρείας των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφίσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Επειδήοι εργαζόμενοι της ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕΒΕ βρίσκονται σε πραγματικά δεινή οικονομική θέση.

Επειδή η περίπτωση της ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕΒΕ δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Πως κρίνει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί τουλάχιστον το τελευταίο έτος η διοίκηση της ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕΒΕ;

2.    Σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την αντεργατική λογική της εργοδοσίας;

3.    Τι θα πράξει και πότε ώστε να παύσει το καθεστώς ασυδοσία και εκμετάλλευσης, που περιλαμβάνει εκδικητικές απολύσεις, καθυστερήσεις μισθών και αποζημιώσεων, υποχρεωτικές άδειες και μάλιστα άνευ αποδοχών;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος

Δημήτρης Στρατούλης