Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/09/2013

Ερώτηση Β. Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Άμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης δικαίωσης του Μάριου- Γεώργιου Σταματιάδη, κατοίκου Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων

Ο Μάριος-Γεώργιος Σταματιάδης, δημότης Διρφύων-Μεσσαπίων, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 συμμετείχε σε Πανελλαδικές Εξετάσεις με το σύστημα ενιαίου απολυτηρίου, έχοντας ως πρώτη επιλογή τις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τη βαθμολογία ο συνολικός αριθμός των μορίων ανερχόταν στα 14.027 μόρια και ο βαθμός στο πρώτο μάθημα επιλογής ήταν 18,0.

Κατόπιν τούτων η συνολική βαθμολογία του εν λόγω υποψηφίου ήταν μεγαλύτερη από τον τελευταίο εισαγόμενο στη σχολή Αστυφυλάκων.

Ωστόσο η επιτροπή κατάταξης Αθηνών με την υπʼ αριθμ. 53/24-7-2011 απόφαση της, τον έκρινε ως μη ικανό επειδή ο Δείκτης Μάζας Σώματος του (Δ.Μ.Σ) βρέθηκε στα 18,7 με όρια τα «19-27». Η διαφορά των 0,3 από το όριο του Δ.Μ.Σ. οφειλόταν σε μία παροδική ασθένεια (γαστρεντερίτιδα) που τον οδήγησε στην απώλεια βάρους, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται με τα στοιχεία που κατέθεσε και επιβεβαιώνεται από το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Ο υποψήφιος Μ.Γ Σταματιάδης παρά το ότι υπέβαλε αίτημα επανεξέτασης του Δ.Μ.Σ, ο οποίος ανερχόταν πλέον στα 19,3, σύμφωνα με τη βεβαίωση των Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, δεν έγινε αποδεκτό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο υποψήφιος να εισαχθεί από το Υπουργείο Παιδείας και δια βίου Μάθησης στο τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Μ.Γ Σταματιάδης στη συνέχεια προσέφυγε δια των γονέων του στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών το οποίο με την υπʼ αριθμ. 1782/2012 απόφασή του τον δικαίωσε απόλυτα ακυρώνοντας την υπʼ αριθμ. 53/2011 απόφαση της επιτροπής. Η απόφαση αυτή οδήγησε τον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να εκδώσει την υπʼ αριθμ. Φ.253.4/142415/86 14.11.2012 απόφαση, σύμφωνα με την οποία διατάσει την εγγραφή του υποψηφίου στη σχολή Αστυφυλάκων για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 με ταυτόχρονη διαγραφή από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Η απόφαση αυτή όμως παρέμεινε ανενεργή καθώς ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσέφυγε στο Σ.Τ.Ε. κατά της αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου αρνούμενος να την εκτελέσει, και ταυτόχρονα το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δια της αρμόδιας υπηρεσίας του γνώρισε στον εν λόγω υποψήφιο με το υπʼ αριθμ.Πρωτ. ΔΙΠΠ/Φ.1.9/99/10044 8.3.2013 ότι για τα έτη 2012-2014 είναι αδύνατη η τοποθέτησή του στη σχολή Αστυφυλάκων.

Επειδή αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο υποψήφιος σπουδαστής να αποκλειστεί τόσο από τη σχολή Αστυφυλάκων, όσο και από το Χαροκόπειο πανεπιστήμιο Αθηνών, αφαιρώντας του έτσι το δικαίωμα στη μόρφωση, το οποίο δικαιούται σύμφωνα μετά την επιτυχία του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιές ενέργειες  θα προβούν για να εφαρμοστεί η σχετική δικαστική απόφαση που δικαιώνει τον Μ.Γ Σταματιάδη ώστε να μπορέσει να φοιτήσει στη Σχολή Αστυφυλάκων;

Ο ερωτών βουλευτής

Ευάγγελος Αποστόλου