Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/02/2013

Επίκαιρη ερώτηση Χρ. Καραγιαννίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Αυθαίρετη αναστολή προνοιακού επιδόματος στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS

Οι περικοπές στα προνοιακά επιδόματα με το πρόσχημα του εξορθολογισμού της χορήγησης τους για το δημόσιο όφελος, πλήττει άμεσα τους/τις νόμιμους/ες δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων που πάσχουν από HIV/AIDS. Ήδη, από τις αρχές του περασμένου έτους οι διευθύνσεις πρόνοιας των ΟΤΑ αρνούνται επίμονα να χορηγήσουν το επίδομα σε νεοδιαγνωσθέντες οροθετικούς,-ες ή στους πάσχοντες,-ουσες που αιτούνται ανανέωση της χορήγησης του. Την άρνηση χορήγησης του επιδόματος τη νομιμοποιούν μέσω μίας αυθαίρετης και καταχρηστικής ερμηνείας της νομοθεσίας (αρ.46, Ν. 4025/2011) σύμφωνα με την οποία η χορήγηση του επιδόματος προϋποθέτει αφενός την υποβολή στη χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία των ΚΕΠΑ έτσι ώστε να δοθεί πιστοποίηση αναπηρίας, αφετέρου οι διευθύνσεις πρόνοιας απαιτούν να αναγράφεται το ποσοστό 67% στην πιστοποίηση που εκχωρούν τα ΚΕΠΑ κατ αναλογία με άλλα επιδόματα που είναι συνδεδεμένα με ποσοστά αναπηρίας. Εξαιτίας αυτής της απαίτησης από πλευράς διευθύνσεων Πρόνοιας απορρίπτεται το αίτημα εκατοντάδων δικαιούχων καθώς κατά κανόνα λαμβάνουν από τα ΚΕΠΑ ποσοστό χαμηλότερο του 67%. Μάλιστα, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει η Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), η εν λόγω νομοθετική πράξη που συνδέει την οικονομική ενίσχυση προς πάσχοντες/ουσες από ΗΙV με τα ποσοστά αναπηρίας πρέπει να καταργηθεί καθώς στερείται επιστημονικής επάρκειας και αξιοπιστίας σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των ποσοστών, ενώ έχει οδηγήσει οροθετικούς,-ες σε ακραίες συμπεριφορές, όπως η διακοπή της λήψης της φαρμακευτικής αγωγής πιστεύοντας ότι έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες να λάβουν το επίδομα που νόμιμα δικαιούνται! Μέσα σʼ αυτές τις συνθήκες, οι άνθρωποι που ζουν με ΗΙV/AIDS, οι όποιοι/ες, αντιμετωπίζουν καθημερινά την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, στερούνται πλήρως ενός δικτύου δημόσιων υποστηρικτικών δομών, καθώς η προνοιακή πολιτική που ανέπτυσσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στα προ Μνημονίων χρόνια ήταν σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα επιδοματική.

Επειδή η σύνδεση του προνοιακού επιδόματος των οροθετικών με ποσοστά αναπηρίας είναι αντιεπιστημονική, αυθαίρετη και άδικη.

Επειδή η νεοφιλελεύθερη πολιτική αναφορικά με το  κράτος πρόνοιας που με πρωτοφανή επιθετικότητα εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση συνιστά βάναυση προσβολή του δικαιώματος της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να αρθεί η κατάφωρη αδικία που συντελείται σε βάρος των οροθετικών με την αναστολή χορήγησης του Προνοιακού επιδόματος και να δημιουργηθεί πέραν των επιδομάτων ένα υποστηρικτικό πλαίσιο δημοσίων δομών που θα απαντά στις οργανικές και κοινωνικές ανάγκες των οροθετικών;                         

Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης