Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/11/2013

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ REAL FM Ν. Χατζηνικολάου – Αντ. Δελλατόλας

-    Θα ξεκινήσω ρωτώντας πώς βλέπετε την αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κα Μέρκελ και αν πιστεύετε ότι θα μπορούσε αυτή η συνάντηση υπό προϋποθέσεις να επηρεάσει την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα..

Νομίζω, κατ΄ αρχήν, η συνάντηση αυτή που, απ΄ όσο ξέρω, γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά έρχεται κυρίως για να διορθώσει  την άσχημη εντύπωση που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη πεντάλεπτη συνάντηση που είχαν, η  οποία δεν είχε τελικά κανένα περιεχόμενο ουσιαστικό και είχε γίνει μια προσπάθεια από τους κυβερνητικούς κύκλους να παρουσιαστεί ως μία κίνηση ενταγμένη σ΄ αυτή την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση.

Νομίζω ότι εδώ που έχουμε φτάσει δεν θα πρέπει να μιλάμε ούτε εμείς ως κόμματα, ούτε, θα έλεγα, και οι δημοσιογράφοι τελικά να υιοθετούν τον όρο «διαπραγμάτευση». Αυτό το οποίο έχει φανεί είναι ένα στρατηγικό αδιέξοδο μιας πολιτικής σε όλο της πια  το μεγαλείο.  Είναι πράγματι με την πλάτη στον τοίχο ο κ. Σαμαράς…

-    Πάντως το αν γίνεται διαπραγμάτευση, θα το καταλάβουμε από το αποτέλεσμα.

Βεβαίως. Το αποτέλεσμα προφανώς έχει να κάνει με το είδος των συζητήσεων. Αλλά εκείνο το οποίο θέλω να εντοπίσω είναι ότι δεν υπάρχει μια διαπραγμάτευση η οποία να αγγίζει τον πυρήνα αυτής της πολιτικής ή βασικές πλευρές της. Δεν είναι μια διαπραγμάτευση επί της ουσίας, επί του περιεχομένου αυτής της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

-    Επί της ουσίας εννοείτε το χρέος και τα βασικότερα…

Εννοώ το χρέος, εννοώ πλευρές οι οποίες θα έδιναν τη δυνατότητα να υπάρχει μια πολιτική αναπτυξιακή. Εδώ βλέπετε ότι κάθε φορά που έρχεται η τρόικα  για να ελέγξει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος πάντοτε καταλήγουμε και σε ένα νέο πακέτο μέτρων.  Πείτε μου μία φορά που η αξιολόγηση δεν ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα Και ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί είναι τέτοια η φιλοσοφία, η λογική του εφαρμοζόμενου προγράμματος, βαθύτατα υφεσιακό, άρα ποτέ δεν πιάνεις τους στόχους. Θα έλεγα ότι ήταν επιλογή τελικά αυτή η βαθύτατη ύφεση, η εσωτερική υποτίμηση μισθών, αξιών, η οποία πλέον έχει ισοπεδώσει και τον κόσμο και την οικονομία.

-    Σήμερα κατατίθεται ο προϋπολογισμός, αλλά με ελλείψεις λόγω αυτής της όπως λέγεται διαπραγμάτευσης. Θεωρείτε ότι θα υπάρχει συμφωνία στις αρχές του Δεκέμβρη πριν το Eurogroup;

Όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχει μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου, το οποίο υποτίθεται θα έπρεπε να το είχαμε πάρει εδώ και μερικούς μήνες. Έτσι φαίνονται τα πράγματα. Κι αυτό που φαίνεται ότι διεκδικεί ο κ. Σαμαράς είναι, όχι, όπως σας είπα, αλλαγές σ΄ αυτή την πολιτική, αλλά θα πάει με το φόβητρο του επερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ  να ζητήσει να μην τον πιέζουν πάρα πολύ. Αλλά αυτό, επαναλαμβάνω, δεν είναι μια διαπραγμάτευση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

-    Τώρα εάν κρίνουμε ότι εξακολουθούν, παρά την επίκληση του φόβητρου να τον πιέζουν, μάλλον δεν είστε και τόσο μεγάλο φόβητρο. Θέλω να πω, φαίνεται ότι οι Γερμανοί και οι άλλοι εταίροι μας, δανειστές μας  δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα, διότι δεν βλέπω αυτό το επιχείρημα να έχει αποτέλεσμα. Όντως το επικαλούνται. Ακούσαμε πριν από λίγο και τον κ. Σπηλιωτόπουλο εδώ να το θέτει περίπου δημόσια.. ας πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αν η διαπραγμάτευση δεν πάει καλά…  Μάλλον οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στα ταξίδια του κ. Τσίπρα, με τελευταίο αυτό στο Τέξας, έχουν ηρεμήσει απ΄ ότι φαίνεται τα…

Δεν πρόκειται περί αυτού. Αλλά είναι αλήθεια ότι αυτό που ονομάζουμε διεθνής κοινή γνώμη, έτσι όπως εκφράζεται από τα διάφορα κέντρα, πολιτικά και οικονομικά, σήμερα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα, το βλέπουν μ΄ ένα διαφορετικό μάτι απ΄ ότι πριν ένα χρόνο. Πρώτον, συμβιβάζονται με την ίδια την πραγματικότητα. Βλέπουν ότι  έχουν αλλάξει κάποιοι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνονται ότι εάν δεν αποδεχτούν τελικά τις αποφάσεις, τη θέληση του ελληνικού λαού, τότε αυτό καταλαβαίνετε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα προηγούμενο το οποίο θα αμφισβητήσει και τη συνοχή της ίδιας της Ευρώπης. Γιατί η Ευρώπη εξακολουθεί και αναφέρεται στη δημοκρατία –και καλά κάνει-  στην ελεύθερη έκφραση των λαών, πέραν των όσων συμβαίνουν που εν πάση περιπτώσει, πρέπει να μας ανησυχούν. Άρα συμβιβάζονται με την πραγματικότητα.

-    Τώρα .. θέλω να σταθώ στην χθεσινή εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στη συγκέντρωση που έκαναν οι καθαρίστριες έξω από το Υπ. Οικονομικών. Και θέλω να ρωτήσω αν έχει επιλεγεί ως νέα τακτική του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πηγαίνει στις συγκεντρώσεις που κάνουν οι διαμαρτυρόμενοι Έλληνες, να παίρνει την ντουντούκα και να επιτίθεται στην κυβέρνηση από χωρίον εις χωρίον και από συγκεντρώσεως σε συγκέντρωση.. Εάν εγκαινιάζετε νέα τακτική δηλαδή…

Γιατί σας ξενίζει;…

-    Ρωτώ εγώ… Με ξενίζει γιατί είναι καινούργια, δεν την έχω ξαναδεί… Δεν τον είχα δει ξανά με την ντουντούκα να λέει στις καθαρίστριες, εσείς θα καθαρίσετε την τρόικα και την πλουτοκρατία; ..

Θα έλεγα ότι θα πρέπει να είναι πιο συχνές τέτοιου είδους παρουσίες, όχι μόνο του Αλ. Τσίπρα αλλά και όλων των στελεχών μας. Πρέπει να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, τον σεβασμό μας σε όλους αυτούς οι οποίοι υποφέρουν και ακριβώς και τη διαφορετικότητά μας. Ο πολιτικός δεν είναι για να κυκλοφορεί σε τεθωρακισμένες Μερσεντές

-    Συμφωνώ μαζί σας, αλλά παίζει ρόλο και ο τόνος .. Δηλαδή δεν είναι το ίδιο να εμφανιστείς σε μια συγκέντρωση, να ακούσεις και να φύγεις και το ίδιο να πάρεις τη ντουντούκα  και να κάνεις δηλώσεις του τύπου, εσείς θα καθαρίσετε την τρόικα… Αυτές οι δηλώσεις είχαν κι ένα στοιχείο υπερβολής…

Εγώ νομίζω ότι αυτές οι εργαζόμενες, αυτές οι κυρίες γιατί για κυρίες πρόκειται…

-    Σ΄ αυτό συμφωνώ χίλια πεντακόσια τοις εκατό μαζί σας…

…  έχουν σώσει την τιμή ενός λαού αυτή τη στιγμή. Με αξιοπρέπεια αγωνίζονται κάθε μέρα, δίνουν ραντεβού. Ειλικρινά τις σέβομαι.

-    Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα.. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η τακτική, κι εγώ συμφωνώ μαζί σας…. , είναι όταν υιοθετεί κανείς –και δεν λέω για το χτεσινό, γιατί έχουν τα δίκια χίλια πεντακόσια.. το είπαμε, αλλά γενικώς θα πρέπει να υπολογίζει και τη συμφωνία που κάνει. Γιατί μετά, όταν έρθει στα πράγματα, πρέπει να υλοποιήσει συμφωνίες, μικρές, μεγάλες… προσδοκίες.. Εγώ αγκαλιάζονται όλα τα αιτήματα απ΄ ότι βλέπω.. Εκεί θέλει μια προσοχή.. Και δίνονται υποσχέσεις επαναπροσλήψεων κ.λπ., που δεν ξέρω αν θα μπορούν να υλοποιηθούν.

Πάντως, το να ρίχνεις στον Καιάδα γυναίκες 50 ,55,57 ετών που δουλεύουν 20ή 30 χρόνια και να δίνεις τη δουλειά σε έναν εργολάβο και να δουλεύουν με συνθήκες εργασίας τύπου «Κούνεβα».

-    Το θέμα είναι η γενική τακτική του να αγκαλιάζουμε όλα τα αιτήματα και να λέμε σε όλα ναι.

Δεν το κάνουμε αυτό, αλλά ιεραρχούμε κάποιες ανάγκες και θεωρούμε ότι κατά προτεραιότητα πρέπει να υπερασπιστούμε τους πιο αδύναμους κοινωνικά και οικονομικά.

To Γραφείο Τύπου