Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/06/1998

Παρέμβαση Κλίντον στις ευρω και ελληνο - τουρκικές σχέσεις

17 Ιουνίου 1998

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό για την πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η πιεστική και ετεροβαρής παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ, μεσούσης της Κοινοτικής Συνόδου Κορυφής, αποδεικνύει την μόνιμη επιδίωξη των ΗΠΑ για επιδιαιτητικό ρόλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η εικόνα διαρκούς αιώρησης της ελληνικής πολιτικής ανάμεσα στο “ευχαριστούμε την αμερικανική κυβέρνηση” και την χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, αναδεικνύει τις εσωτερικές αντιφάσεις, την υποταγή σε κριτήρια εσωτερικής κατανάλωσης και την απουσία μιας σταθερής κυβερνητικής γραμμής πλεύσης.

Σ’ αυτή την ιδιαίτερα λεπτή μεταβατική περίοδο, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αποφύγουν την παγίδευσή τους σε σενάρια σχεδιασμένης έντασης στην περιοχή. Πρέπει να εργασθούν από κοινού ώστε να προωθηθεί απρόσκοπτα η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και παράλληλα να αναζητηθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Να προωθηθούν περαιτέρω βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, στηριγμένα στον αυστηρό σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Τέλος, η χώρα μας πρέπει να στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, μέσα στο πλαίσιο που θέτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η απόφαση του Λουξεμβούργου.

To Γραφείο Τύπου